Recent, un grup de cercetători, sub conducerea profesorului David Hall din SUA, a reuşit, în premieră, „să construiască” primul mono-pol magnetic, adică magnetul cu un singur pol, care reprezintă particula sau „cărămida” elementară a magnetismului. Mono-polul magnetic a fost „sintetizat” din atomi de rubidiu răciţi până la o temperatură aproape de -273,15°C, adică aproape de zero absolut. În aceste condiţii extremale atomii de rubidiu posedă proprietăţi cuantice deosebite, formând aşa-numitul „condensat Bose-Einstein”, unde toţi atomii se comportă ca un singur atom şi nu ca un sistem de particule independente, scrie nature.com.
Mono-polul magnetic a fost prezis încă în anul 1931, adică cu mai mult de 80 de ani în urmă, de fizicianul-teoretician englez Paul Dirac, laureat al Premiului Nobel, care a adus contribuţii importante la dezvoltarea mecanicii cuantice şi electrodinamicii cuantice. Paul Dirac a prezis şi existenţa antimateriei, cu mulţi ani înainte de descoperirea ei.
Descoperirea mono-polului magnetic poate avea un impact semnificativ nu numai asupra dezvoltării ulterioare a magnetismului şi utilizării în practică a substanţelor cu proprietăţi magnetice, dar şi asupra înţelegerii legilor fundamentale ale Universului. Conform modelelor teoretice existente, mono-polii magnetici ar fi putut să se formeze în timpul Marii Explozii („Big Bang”), a cărei rezultat a fost crearea Universului. Ei au fost căutaţi insistent de savanţi pe parcursul multor decenii, dar fără succes, până acum.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.