Conducerea întreprinderilor Alef-Imobil SRL și BT Invest SRL, utilizând denumirea comercială Mansarda Mea, au semnat mai multe contracte de investiție, începând din anul 2011, pentru construcția a trei mansarde pe str. Minsk 49/1, Minsk 49/2 și Zelinski 20, din municipiul Chișinău. Totuși, construcția niciunui din aceste imobile nu a fost finisată, chiar dacă persoanele păgubite au plătit practic integral prețul apartamentelor.

Unii investitori au încercat să recupereze banii. Totuși, chiar dacă au obținut o decizie definitivă a instanței de judecată, la conturile întreprinderilor BT Invest și Alef-Imobil nu mai erau bani.

În 2014, fostul prezentator al emisiunii AutoExpert, Andrei Tabuică, împreună cu soția sa, Mariana Tabuică (Cebotari), au fost învinuiți de investitori de implicare în această schemă de escrocherie legată de vânzarea mansardelor.

Andrei Tabuică declara că nu este proprietar al firmelor de construcții BT Invest și Alef-Imobil și că singura lui legătură cu aceste firme este calitatea sa de specialist în promovare și publicitate.

Cu toate acestea, există dovezi care demonstrează că el a avut un rol decisiv în această schemă. Astfel, vânzările viitoarelor mansarde se efectuau în oficiul de pe str. Eminescu 34, pe aceeași adresă se află și oficiul revistei AutoExpert (care aparținea aceluiași Andrei Tabuică), iar managerii convingeau clienții că investiția este una sigură, deoarece este garantată personal de Andrei Tabuică. Mai apoi întreprinderea și-a mutat oficiul pe str. Sciusev 95, unde se găsește și Auto Expert SRL, care oferă servicii de chirie auto și aparține de asemeni lui Andrei Tabuică. 

Atunci când au început problemele cu investitorii din cauza stopării lucrărilor de construcție, Andrei Ganța, administratorul întreprinderii Alef-Imobil a declarat că nu mai este responsabil de nimic. La întrebările investitorilor răspundea Mariana Tabuică (sora ministrului Justiției Vladimir Cebotari), care a declarat în acea perioadă că este noul administrator.

Ea chiar a fost filmată atunci când discuta detaliile proiectului cu învestitorii indignați.În plus, adresa juridică a întreprinderii Alef Imobil SRL se află pe str. Acad. Natalia Gheorghiu 1, iar din extrasul de la Cadastru aflăm că proprietarii imobilului sunt Victor și Raisa Tabuica, părinții lui Andrei Tabuică.

Din datele Camerei Înregistrări de Stat aflăm că întreprinderea Alef Imobil SRL a fost înregistrată în 3 octombrie 2007, administrator fiind Vadim Ganța, care era și redactor la revista Autoexpert, asociat cu 100% din acțiuni este Valeriu Delinschi, care era fotograf la aceeași revistă.

Administratorul firmei BT Invest SRL inițial a fost Sergiu Urechi, care a fost specialist PR și Marketing la AutoExpert. Ulterior, Raisa Tabuica a devenit fondator unic al întreprinderii pe care o administrează împreună cu Ștefan Topal.

Cel puțin 7 procurori renunță să examineze dosarul penal

Procuratura Generală a pornit în 2014 o urmărire penală pe acest caz, însă ea a fost pasată către CNA și mai apoi întoarsă. În total, dosarul a fost instrumentat de cel puțin 7 procurori (!).

„De la inițierea acestui dosar s-au schimbat 7 sau 8 procurori. Fiecare din ei ne promitea că va duce cauza până la sfârșit, însă după câteva săptămâni renunțau și transmiteau dosarul unui alt procuror care trebuia să-l documenteze din nou. Acum cazul a ajuns la procurorul CNA Eugeniu Rurac. El a telefonat încă în ianuarie 2017 toate persoanele păgubite și a declarat că va expedia în februarie 2017 dosarul în instanța de judecată. Din păcate, până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat”, afirmă Mihail Nirean, unui din investitorii păgubiți.

El mai spune că administratorul întreprinderii Vadim Ganța a plecat în Italia, iar împreună cu el a dispărut și întreaga contabilitate a întreprinderii. Pe numele lui însă nu a fost emis vreun mandat de căutare.

Publicitate în locul construcției mansardelor

Procurorul Eugeniu Rurac constată în ordonanța sa că în perioada 2011-2012 conducerea Alef-Imobil SRL a transferat neîntemeiat pe conturile Asociației presei auto din R. Moldova, BT Invest SRL și pe contul personal al lui Andrei Tabuica mijloacele financiare colectate de la persoane fizice destinate construcției de locuințe. Banii erau oferiți sub pretextul acordării serviciilor de publicitate.

De remarcat că Asociația presei auto din R. Moldova este fondată de Andrei Tabuica, iar BT Invest este condusă de mama acestuia. 

Insolvabilitatea Alef-Imobil

La solicitarea creditorilor întreprinderea Alef-Imobil a fost declarată insolvabilă, iar în 2016 a fost numit un administrator. Acesta a organizat la începutul lunii aprilie 2017 o adunare a investitorilor păgubiți și a propus ca persoanele care nu au achitat integral costul mansardei să transfere suma restantă pe contul administratorului de insolvabilitate. Cu acești bani ar urma să fie finisată construcția mansardei de pe str. Minsk 49/2. De remarcat că la această întâlnire a venit și un avocat care a recunoscut că a fost angajat de către Andrei Tabuica. 

„Administratorul de insolvabilitate apăra evident interesele lui Andrei Tabuica. Ea a propus ca persoanele care nu au achitat prețul integral al mansardelor să transfere această sumă pe contul bancar ar lichidatorului, iar ei vor încerca să finiseze una din mansarde. E destul de staniu faptul că ea nu știe câți bani sunt necesari pentru finisarea imobilului și câte persoane nu au achitat costul integral al apartamentelor. În plus, toate mansardele se află sub sechestru și nu există nicio autorizație de construcție valabilă. Din informațiile pe care le dețin, aproximativ 10% din investitori nu au achitat integral suma solicitată pentru construcția imobilului”, afirmă Mihail Nirean.

Investitorii prezenți la întâlnirea cu administratorul insolvabilității au semnat o scrisoare solicită demisia ministrului Justiției. Ei susțin că el influențează examinarea cauze penale, din cauza faptului că este implicată sora acestuia.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!