„Vreau să anunț o inițiativă cu care voi veni în calitate de președinte. Cunoaștem că guvernanții vor să modifice sistemul electoral spre votul uninominal. Noi înțelegem de ce se vine cu această propunere. Cei care au fost la guvernare 7-8 ani încearcă astfel să-și mai dea o șansă, pentru că înțeleg că nu mai pot obține o majoritate la următoarele alegeri. Așa încearcă să-și creeze un confort. Vreau să constat cu îngrijorare că se merge în continuare cu implementarea acestui sistem”, a spus Dodon. 

Dodon a declarat că guvernarea trebuie să asigure ca cei din Transnistria să fie prezenți în Parlamentul Republicii Moldova. 

„Vin cu propunerea de a organiza pentru diasporă votarea de două zile. Numărul de buletine să fie de 5.000 și nr. secțiilor de votare să fie stabilit în funcție de numărul oficial de moldoveni în acea țară”, a mai adăugat Dodon. 

Șeful statului mai propune ca studenții să voteze la locul de studii, iar numărul de deputați să fie micșorat până la 71

„Această modalitate reduce riscul cu care s-au ciocnit partidele care au fost excluse din cursă. În votul mixt acest lucru este minimizat. Vin cu un apel către PD: refuzați și retrageți proiectul votului uninominal. Dacă nu va fi retras și veți insista în continuare - asumați-vă riscurile”, i-a prevenit Dodon pe democrați.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!