În luna noiembre a anului trecut, zeci de utilizatori ai bibliotecii publice „Vasile Alecsandri” din orașul Telenești au devenit beneficiarii Clubului de Robotică. De câteva luni, vizitatorii bibliotecii își dezvoltă abilitățile în domeniul tehnologiilor informaționale într-un mod distractiv și interesant.
„Este o inițiativă care a „tulburat” liniștea tinerilor dornici de programare, care iubesc roboțeii. Este o oportunitatea foarte bună pentru dezvoltarea acestor copilași. Ne-am convins de acest lucru în special la orele de matematică și informatică. Lecțiile nu mai sunt atât de plictisitoare”, scrie Maria Furdui, directorul Bibliotecii Publice „Vasile Alecsandri” din Telenești.
„Le explic cum funcționează motoarele, diferiți senzori, principiul lor de lucru. Majoritatea sunt interesați, le place cum funcționează. Practic totul este legat de automatizare, programare. Acesta este viitorul”, a precizat Erick Golban, instructor voluntar în cadrul Clubului de Robotică din Telenești.
„Am decis să vin în cadrul acestui club, pentru că mi se păreau amuzanți roboții și îmi plăcea cum efectau unele misiuni”, a spus Igor, elev în clasa a VII-a gimnaziul „Mihai Eminescu”.
„Fiindcă suntem începători am început cu misiuni mai simple și ne-am dezvoltat pe parcurs”, a recunoscut Doina, elevă în clasa a VIII-a gimnaziul „Mihai Eminescu”.
Circa 30 de elevi din Telenești frecventează, de două ori pe săptămână, orele opționale în cadrul Clubului de Robotică. Iar, în fiecare duminică, mamele cu copii de până la 9 ani, au posibilitatea de a se familiariza cu domeniul tehnologiilor informaționale.
„Mă ocup cu ceva serios. Îmi dezvolt capacitatea de a gândi, îmi fac noi prieteni. Încerc să lucrez cu alți elevi ca și mine. Robotica nu este un simplu lucru, robotica este templu al cunoștințelor, în care mulți dintre noi descoperă ceva nou”, a declarat Igor, elev în clasa a VII-a gimnaziul „Mihai Eminescu”.
În cadrul clubului de robotică din Telenești, fetele au fost primele care au dorit să se înscrie în club și să încerce programarea. Iar băieții au recunoscut că, de multe ori, fetele sunt cele care rezolvă cele mai complicate misiuni. „Sunt de ajutor și de mare folos. Cunosc multe obiecte, și nu doar”, a zis Igor, elev în clasa a VII-a Liceul „Mihai Eminescu”.
„Lucrul în echipă și dezvoltă foarte mult - logica. Trebuie să ne gândim cu foarte multă atenție și ne ia mult timp pentru a îndeplini unele misiuni. E foarte bine că există astfel de robocluburi”, a subliniat Doina, elevă în clasa a VIII-a gimnaziul „Mihai Eminescu”.
În luna februarie, echipa „RoboClub din Telenești” a participat la FIRST LEGO League Moldova, care este unul din cele mai importante concursuri în domeniul tehnologiei și roboticii. „Pregătindu-se de concursul național am observat că au pătruns și în alte sfere ale cunoașterii”, a declarat Maria Furdui, directorul Bibliotecii Publice „Vasile Alecsandri” din Telenești.
„Pentru mine a fost foarte interesant. Am descoperit lucruri noi. Multe experiențe am acumulat din acest concurs și vreau să particip neapărat și anul viitor”, a spus Doina, elevă în clasa a VIII-a gimnaziul „Mihai Eminescu”.
Totodată, membrii Clubului de Roboticăau devenit, de curând, profesori. Aceștia îi ghidează pe elevii care doresc să se inițieze în domeniu și, ulterior, să devină parte a Clubului de Robotică. „Nu demult am implementat această experiență. Am invitat mulți elevi ș prieteni, pentru a le arăta ceva nou și modern. Le părea o glumă, însă când au venit - au rămas impresionați”, a zis Igor, elev în clasa a VII-a Liceul „Mihai Eminescu”.
Dotarea bibliotecilor cu seturi de robotică și lansarea programelor în acest domeniu s-a desfășurat cu suportul Programului Novateca în cadrul Proiectului „Crearea Cluburilor de Robotică în Bibliotecile din Moldova”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.
Vezi și aceste știri

Cât ne mai pot hrăni pământurile noastre? „Noi ne-am deprins doar să luăm, fără a oferi naturii nimic în schimb”

Risc de recesiune a economiei: Se înregistrează un nou record la prețurile de referință la gaze naturale în Europa
