PLDM

Potrivit liberal-democratului Tudor Deliu, inițiativa de astăzi a președintelui este expresia „tandemului Dodon-Plahotniuc, care va începe să dea rezultate”.

„S-a început de la votul uninominal și a ajuns la votul sistemul mixt. E o înțelegere subterană”, a spus deputatul, care a menționat că PLDM se va întruni pentru a lua o decizie în privința poziției formațiunii la acest subiect.

PPDA

De aceeași părere este vicepreşedintele partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

„Mai are cineva dubii în privinţa tandemului Plahotniuc-Dodon? Anume sistemul mixt a fost, de la bun început, la baza înţelegerii lor. Democraţii să insiste ca tancul pe sistemul uninominal, iar Dodon să se poziţioneze ca „salvator” şi să propună un „compromis”. Înţelegeţi acum ce stătea în spatele refuzului socialiştilor de a semna declaraţia comună a opoziţiei şi în spatele afirmaţiilor mincinoase precum că nu vor să semneze documente comune cu partide care „au distrus ţara timp de 8 ani”?”, a comentat Slusari potrivit jurnal.md.

„Pentru cei 50 de deputaţi aleşi uninominal rămân aceleaşi probleme - neconstituţionalitatea rechemării deputaţilor, riscul uriaş al reprezentativităţii mici, mult mai multe posibilităţi de fraudare, dificultăţi pentru votul în diasporă, excluderea Transnistriei şi altele. Cu alte cuvinte, în spatele iniţiativei lui Dodon se ascunde doar dorinţa de a împărţi ţara la doi cu fratele său mai mare, Plahotniuc”.

PN

Într-o înregistrare live pe Facebook, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că Igor Dodon și Vlad Plahotniuc se află în cârdășie, opinia exprimată ca urmare a inițiative prezidențiale de astăzi.

„Dodon a venit cu o inițiativă pe care el încearcă să o prezinte ca a sa. Mai mulți experți, politicieni și eu sunt de aceeași părere că sistemul mixt de vot este ceea ce-și dorește Plahotniuc. Suntem martorii acestor așa-zise batalii politice dintre PD și PSRM. Ei fac totul pentru distrage atenția cetățenilor de la problemele reale ale cetățenilor. Cea mai mare problemă este faptul că regimul banditului și criminalului Plahotniuc. Dodon mi-a promis aici în casa mea că el nu va colabora cu Plahotniuc și că el înțelege că dacă el nu îl va da jos pe Plhotniuc va suferi un eșec în politică și va deveni un politician mort precum Leancă, Ghimpu, Filat și mulți alții care au colaborat cu Plahotniuc”, a spus Usatîi. 

PDM

Nici reacția Partidului Demorat nu a întârziat să apară. Formațiunea consideră că propunerea lui Igor Dodon este un „truc politic” cu menirea de a crea confuzie în societate.

„Ne exprimăm regretul pentru faptul că Președintele și PSRM nu au găsit de cuviință să dialogheze constructiv până acum pe această temă. Au ieșit cu o inițiativă doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral și că există consens în societate pe acest subiect”, se arată într-un comunicat al democraților, care enumeră toate acțiunile întreprinse de ei pentru a informa cetățenii despre votul uninominal și dezbaterile publice la acest subiect.

PSRM

Deși și-au exprimat de mai multe ori susținerea pentru acțiunile și inițiativele șefului statului, care este și fostul șef de partid al socialiștilor, socialiștii au anunțat că „a fost convocată de urgență conducerea PSRM”, care va decide poziția formațiunii față de inițiativa președintelui.

PAS

„Schimbarea sistemului electoral este preocuparea principală a lui Plahotniuc și Dodon. Acești politicieni nu sunt preocupați de nivelul înalt al corupției, de standardele joase de viață ale oamenilor, de faptul că mulți cetățeni sunt nevoiți să plece din țară din cauza sărăciei. Acești politicieni au o agendă comună - să se mențină la putere cu orice preț pentru a continua să fure bani publici, ocolind justiția”, consideră Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Grupul Popular European din Parlament

Contactat de Agora, liderul celor zece deputați populari-europeni din Parlament, Valeriu Ghilețchi, a declarat că deocamdată grupul nu s-a întrunit pentru a adopta o poziție comună pe marginea inițiativei.

„Vom veni cu o poziție colectivă. Suntem deschiși să discutăm orice îmbunătățiri propuse pentru sistemul electoral”, ne-a răspuns Ghilețchi.

Atât reprezentanții Partidului Liberal, cât și cei ai Partidului Comuniștilor, n-au fost de găsit pentru a comenta propunerea lui Igor Dodon.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!