
Cum se va face achitarea pentru parcările cu plată din Chișinău. Proiectul prevede parcări gratuite
Reprezentanții companiei EME Parkleitsystems au prezentat la primărie proiectul pentru serviciile de gestionare a parcărilor controlate cu plată din mun. Chișinău. Aceștia au vorbit despre cum va avea loc modalitatea de plată pentru parcări și au arătat modelele de tichete care vor fi folosite pentru locurile de parcare, precum și alte detalii specifice sistemului de parcări preconizat a fi implementat în capitală.
・
Reprezentanții companiei austriece au explicat cum va avea loc modalitatea de plată pentru parcări, specificând că metoda care va fi aplicată în Chișinău va combina sistemul de plată din Viena (cu tichete) și cel de la Budapesta (achitarea prin intermediul telefonului mobil).
„Pentru achitarea de pe telefon, vă înregistrați pe internet, vă supliniți contul prin internet sau de pe contul bancar și vă folosiți de telefon pentru a plăti parcarea de pe contul dumneavoastră”, spune Zsigmond Bodnar, membru de bord EME Parkleitsystems.
Aceștia spun că vor negocia pentru posibilitatea de achitare prin terminalele de plată.
Cei de la EME Parkleitsystems au explicat de ce ideea de a instala parcometre în oraș nu este bună, făcând referite la prețul mare al acestora. „Costul unui parcometru din stradă este de la 10.000 la 15.000 de euro pentru o unitate. E modelul de business în Europa de vest și America. Cine credeți că plătește prețul pentru ele? Sunt achitate sau prin taxele locale sau de un investitor privat, sume care se reflectă în tarifele pentru parcare, iar în faza finală tot cetățenii plătesc”, a adăugat Bodnar.
Potrivit lui, pentru a acoperi locurile de parcare cu plată din Chișinău, este nevoie de minim 10 milioane de euro plus costurile pentru întreținerea unităților. „Veți ajunge să plătiți câte 10 milioane de euro la fiecare patru ani”.
Tichetele de parcare va avea elemente de individualizare. „Fiecare tichet de parcare va avea un cod unic. Controlorul va scana acest cod unic. Dacă cineva va încerca să copieze un tichet, comite o crimă și penalitatea va fi foarte mare. Plățile vor fi realizate în baza regulamentului adoptat de Consiliul Municipal Chișinău.
Vor exista permise de parcare gratuită în zonele apropiate de locul în care locuiți. Cetățenii vor primi permise de parcare anule, pentru o anumită taxă, care va mări încasările din taxele municipale. Vor fi locuri de parcare gratuite seara după ora 20, sâmbăta și duminica și în zilele de sărbătoare oficială”.
În Chișinău sunt 200.000 de mașini. Câte permise gratuite de parcare vor fi emise pentru cetățeni, la acest număr de vehicule? Din experiența noastră, vor fi emise în jur de 40-60.000 de permise”.
Tichetele vor arăta așa (în dreapta imaginii):

„Activitatea operațională a parcărilor și sistemul de plăți pentru locurile de parcare sunt două activități separate în toată lumea. La fel și evacuarea automobilelor și blocarea roților. Toate aceste activități sunt realizate de companii care au contract separat cu municipalitatea”, au explicat cei de la EME Parkleitsystems.
Potrivit acestora, 60% dintre plățile pentru parcările cu plată din Ungaria sunt făcute prin tehnologia inventată de compania pe care o reprezintă. Mai mult, în Ungaria compania a negociat înțelegeri cu operatorii de telefonie mobilă și două dintre cele mai mari bănci pentru asigurarea sistemului de plată pentru parcări.
„În 2014 municipalitatea a decis să publice un concurs, iar în 2015 tenderul a apărut și astfel a fost o invitație deschisă de a organiza parcări publice în Chișinău. Nu au fost detalii tehnice despre cum trebuie realizate, de aceea am decis să participăm cu modelul standard”, au mai spus cei de la EME Parkleitsystems.
Pentru a intra în vigoare, regulamentul cu privire la funcționarea parcărilor cu plată din municipiul Chișinău urmează a fi aprobat de către Consiliul Municipal Chișinău.