În cadrul unui club de presă organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au fost prezentate principalele scopuri și obiective propuse pentru realizarea reformei poliției din R. Moldova în perioada anilor 2016 - 2020. Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate și beneficiile de pe urma cărora vor putea beneficia atât locuitorii Republicii Moldovei, cât și forțele de poliție în sine. Uniunea Europeană vine să sprijine implementarea acestei reforme, astfel pune la dispoziție o sumă totală de până la 51 milioane de euro (sprijin bugetar) și 6 milioane de euro pentru măsuri complementare.
Scopul principal al acestui eveniment a fost prezentarea unei imagini de ansamblu asupra programului de suport, un accent deosebit fiind plasat pe beneficiile reformei.
Reforma poliției în Moldova - un proiect important pentru UE
Ofițerul Justiției și Afaceri Interne Delegația UE, Steven Daniels a menționat că această reformă este foarte importantă și pentru Uniunea Europeană.
„În pofida numeroaselor proiecte ale UE, care se desfășoară în diferite domenii, fie vorba de energie, singuranță alimentară sau acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize, acest proiect de reformă a poliției este unul foarte importnat pentru noi, datorită parametrilor, sumei mari pe care o implică, dar și daotrită conținutului pe care îl are”, a specificat Steven Daniels.
Viceministrul Afacerilor Interne, Dorin Purice a făcut o prezentare amplă despre Programul de sprijin bugetar al UE în vederea reformei poliției. De asemenea, acesta a punctat care sunt scopurile și obiectivele principale ale reformei, dar și beneficiile acesteia pentru întreaga societate.
Beneficiile reformei poliției în Moldova
Prin urmare în urma implementării reformei poliției R. Moldova urmează să obțină următoarele beneficii: Centrul Comun de Aplicarea Legii, Creșterea participării femeilor din poliție, Poliția Comunitară, Îmbunătățirea capacităților de reacție a poliției, Toleranță zero față de corupție, Eradicarea violenței în familie, Reducerea accidentelor rutiere, Sistemul dual de ordine și securitate publică, Eradicarea relelor tratamente.
„Atlasul reformei în cadrul poliției sigur că este bazat pe așteptările societății în mare măsură, poliția fiind îndreptată cu fața spre cetățeni. În mare măsură principalele componente ale reformei țin de păstrarea și dezvoltarea capacităților duale de asigurarea ordinei și securității publice și mă refer aici la dezvoltarea capacităților și pe orizontală și pe vertical, vorbesc despre capacităților și a poliției, dar și cele a carabinerilor, puterea de decizie a femeii în cadrul poliției va crește, și bărbații vor împărți acele puteri de decizie în cadrul Inspectoratului de Poliție de orice nivel, astfel încât la finele anului 2020 noi ne-am angajat să avem în cadrul poliției cca 25 % angajate femei în poziție de ofițeri și subofițeri și nu în ultimul rând să avem femeile participând în funcții manageriale de divers nivel”, a comentat Purice.
Realizarea reformei necesită implicarea întregii societăți
De asemenea, acesta a accentuat faptul că la capitolul corupției este nevoie de cea mai multă muncă, iar pentru a realiza această reformă cu succes este nevoie de implicarea întergii societăți, care la moment privește reforma cu o mare curiozate, dar de la distanță.
Acordul de finanțare al Programului de suport bugetar pentru reforma poliției a fost semnat de Guvernul Republicii Moldova și UE în decembrie 2016, pe o durată de patru ani. Obiectivul general al acestuia este de a sprijini Republica Moldova în procesul de implementare a unor părți importante din cadrul Strategiei de dezvoltare a poliției 2016-2020. Bugetul total al programului este de 57 de milioane de euro. Fondurile UE vor fi debursate în dependență de rezultatele proceselor de evaluare anuale ale implementării proiectului.
Vezi și aceste știri

Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”

Elevii din Republica Moldova au cucerit trei medalii de bronz și mențiuni de onoarela Olimpiada Europeană de Fizică

Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
