Buliga: În fiecare an valoarea indemnizației de îngrijire a copilului va crește

Buliga: În fiecare an valoarea indemnizației de îngrijire a copilului va crește

Ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, susține că modificările legislative operate la sistemul de indemnizații și prestații sociale fac parte dintr-un proiect de strategie mai amplu care vizează protecția copilului. Potrivit ei, în urma unei analize a sistemului actual de prestații sociale acordate familiilor cu copii au fost elucidate unele deficiențe de proces. Noul sistem de stabilire a indemnizațiilor de îngrijire a copiilor va permite majorarea acestora în fiecare an, susține Buliga.  

„În proiectul nou de lege am propus modificări ca să fie aceeași abordare la stabilirea indemnizației unice la naștere, legată de anumite cheltuieli, de un indicator care va fi valoare monetară a coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului, calculat pentru anul precedent”, a declarat Valentina Buliga.

În 2013, coșul minim de bunuri necesare la nașterea copilului a fost calculată de experți la 4800 de lei. În același timp, indemnizația unică la nașterea primului copil a constituit anul trecut 2600 de lei, pentru primul copil, și 2900 de lei pentru următorul. În acest an, indemnizația unică la naștere este de 3100 de lei pentru primul copil, și 3400 de lei pentru următorul.

Publicitate

„Chiar și cu această majorare, indemnizația este mai mică decât valoarea minimului necesar de bunuri pentru nașterea copilului”, a subliniat ministrul.

Referindu-se la valoarea indemnizației de îngrijire a copilului, Valentina Buliga a menționat că în proiectul de lege a fost egalată vârsta până la care se acordă acest ajutor lunar, atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, trei ani. Actualmente persoanele neasigurate primesc indemnizații doar până când copilul împlinește vârsta de un an și jumătate.

„Valoarea indemnizației de îngrjire este legată de un indicator. În primul an indicatorul este minimul de existență, care se calculează în fiecare an în baza unei metodologii. La fel pentru mamele asigurate, ele vor primi 30% din salariu, dar nu mai puțin de valoarea minimului de existență. Indemnizația se va oferi până la vârsta de trei ani. În fiecare an valoarea indemnizației va crește. Primul an va fi minimul de existență total (în primul semestru al anului 2013 acesta a constituit 591 de lei), al doilea an – 50% din minimul de existență pentru copiii de la unu la șapte ani. Al treilea an va fi plus 10%, atât în cazul persoanelor asigurate, cât și neasigurate”, a declarat ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei”, a mai adăugat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

În prima jumătate a anului trecut valoarea minimului de existență pentru copiii cu vârsta între un an și șapte ani a constituit 1328 de lei. „Respectiv cuantumul indemnizației ar fi constituit 674 de lei și nu 400 de lei cum este prevăzut acum în Legea bugetului”, a adăugat Buliga.

Oficialul nu a menționat însă nimic despre formula de stabilire a bazei de calcul pentru indemnizațiile de îngijire a copilului femeilor asigurate. Aceasta este una din nemulțumirile exprimate de participantele la ședința de ieri. (Vezi aici detalii). Valentina Buliga a subliniat că o problemă care urmează a fi elucidată ține de valoarea indemnizației de îngrijire pentru al doilea copil.

„Adesea reformele noastre nu sunt înțelese deoarece nu este analizat impactul pe termen mediu și lung pentru interesele întregii societăți. Adesea ni se aduc critici nejustificate care în niciun caz nu ne aduc succese în promovarea acestor politici”, a conchis Valentina Buliga.

Pentru implementarea proiectului de lege vor fi necesare cheltuieli suplimentare anuale atât din Bugetul de stat, cât și din Bugetul Asigurărilor Sociale, de circa 681 de mln de lei.

„Legea indemnizațiilor”, mărul discordiei între tinerele mămici și MMPSF

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal