GRAFIC. Ce trebuie să știi despre datoria de stat a Republicii Moldova în următorii 3 ani

GRAFIC. Ce trebuie să știi despre datoria de stat a Republicii Moldova în următorii 3 ani
Foto: cniam.md


Care vor fi sursele principale de finanțare a deficitului bugetar pentru anii 2015 - 2017?  Ce indicatori determină ratele de dobândă pentru împrumuturile contractate de Guvernul Republicii Moldova? Cum va evolua cursul de schimb al leului față de dolarul SUA? Sunt întrebări la care putem găsi răspunsuri în Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2015-2017)” publicat spre consultare de către Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova (MF).

La elaborarea programului s-au luat în considerație nivelul indicatorilor macroeconomici la data de 30.06.2014. Prognoza evoluției acestora ține cont de mai mulți factori și obiectivele stabilite de MF privind gestionarea datoriei de stat. Astfel, pe termen mediu Ministerul își propune să asigure în continuare atragerea de finanțe la un cost și risc acceptabili, limitarea oferirii de garanții de stat doar în cazurile care promovează proiecte prioritare pentru economie, diminuarea treptată a datoriei Guvernului față de Banca Națională a Moldovei (BNM) și dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare.

Prognozele MF sunt bazate pe indicatorii estimați de Ministerul Economiei și de BNM. Deși PIB va crește anul acesta, ritmul va fi la un nivel mai mic față de anul 2013, și anume de 3,5%. Dar în următorii 3 ani vom avea o creștere deja de 4,5% anual. Exporturile vor crește și ele în anii 2015-2017, după diminuarea din anul acesta, în mediu cu 9% anual. Importurile vor crește mai lent, deși nu cu mult, în proporție de 8% anual. Ritmul mediu anual de creștere a veniturilor bugetare va fi de 5%. Dar acesta va fi exact la nivelul inflației pe care și-o propune BNM să o atingă conform obiectivului său. Pentru următorii 3 ani dolarul se estimează a fi ceva mai ieftin decât în prezent, la nivelul cuprins între 13,20 - 13,59 lei pentru un dolar SUA.

Datoria de stat reprezintă la moment circa 24% din PIB, rămânând în apropierea acestui nivel și în următorii trei ani. Cota majoritară - de 72% - o reprezintă datoria de stat externă (a se vedea graficul). Totuși plata pentru datoria de stat este în mare parte determinată de datoria internă, căreia îi revin circa 63% din serviciul datoriei de stat. De unde o asemenea discrepanță? Explicația este rata dobânzii, care este mai mare pentru împrumuturile interne decât pentru cele externe. În Program se menționează că împrumuturile externe sunt în mare parte cu rată flotantă a dobânzii, pe când cele interne cu rată fixă. Pentru cele externe ratele flotante depind direct de ratele USD LIBOR pe 6 luni și EURIBOR pe 6 luni, care se află în prezent în jurul valorii de 0,3%. Pentru împrumuturile interne, MF explică că ratele dobânzilor sunt influențate de rata de bază stabilită de BNM, fiind acum de 3,5%.

Ar fi bine să știi că principala valută în care se împrumută din exterior Republica Moldova este euro (a se vedea graficul), iar cota se va majora și în următorii ani, datorită împrumutării preponderent din partea partenerilor europeni. De asemenea ar mai trebui să știi că principalii finanțatori externi ne sunt Asociația Internațională de Dezvoltare (29,3%), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (27,7%), Banca Europeană de Investiții (27,4%) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (7,0%). În anul 2014 Guvernul a negociat 8 acorduri de împrumuturi externe în volum de 272,5 mil. dolari SUA, cu o dobândă de 0,15-0,2% anual și un termen de rambursare de până la 40 ani.

Finanțatorii interni ai Guvernului sunt băncile locale. Perioada maximală pentru care se împrumuta Guvernul de pe piața internă era până nu demult 2 ani. Anul acesta însă Guvernul a reluat după o pauză de 9 ani emiterea de Obligațiuni de stat cu termenul de 3 ani, iar pe viitor intenționează să emită și obligațiuni indexate la rata inflației.

Programul s-a dovedit a fi o continuare a strategiei elaborate și în anii precedenți, iar Republica Moldova rămâne a fi o țară cu un nivel scăzut de îndatorare a Guvernului (24% din PIB), cel puțin comparativ cu alte state. În frunte se află Japonia, cu un nivel al datoriei publice de 214%, Grecia - 161%, Italia - 126%. La polul opus se află Estonia - 6%, Azerbaidjan - 8%, Uzbekistan - 9%. Vecinii noștri Ucraina și România au respectiv 39% și 37%.

Vezi aici Programul integral al Guvernului.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Afganistanul, prin ochii Olgăi Cegorean: Cel mai mult îmi e frică să nu mă mai pot întoarce niciodată acolo
 • 2
  Mesaj cu apropo de la Arina Spătaru? „Mi-am luat rămas bun de la Platforma DA. Nu știu de ce am ales să stau într-o mlaștină”
 • 3
  Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”
 • 4
  Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.