În R. Moldova s-a dublat puterea instalațiilor care livrează în rețea energia electrică din surse regenerabile

În R. Moldova s-a dublat puterea instalațiilor care livrează în rețea energia electrică din surse regenerabile

ANRE a aprobat tariful pentru energia electrică produsă de turbine eoliene cu o putere instalată de 6.5 MW! Astfel, este practic dublată puterea instalațiilor din țara noastră care livrează curent în rețea din surse regenerabile.

Consiliul de administrație al ANRE a aprobat tariful la energia electrică produsă din surse regenerabile de către patru întreprinderi.

Astfel, instalația fotovoltaică al întreprinderii Opal-Succes SRL cu capacitatea de 41 kW a primit un tarif de 1,90 lei/kWh (fără TVA), pentru livrarea energiei electrice în rețea. Instalațiile eoliene cu capacitatea totală de 3,3 MW ale întreprinderii Importex-Trans SRL au obținut un tarif de 0,87 lei/ kWh (fără TVA).

Publicitate

Întreprinderea Irarom-Grup care a montat o instalație eoliană cu capacitatea de 1300 kW a primit un tarif de 1,13 lei/kWh (fără TVA).

Instalațiile eoliene ale întreprinderii Nordix Prim cu o capacitate totală de 1,96 MW vor putea livra energie electrică la un tarif de 1,09 lei/kWh (fără TVA).

În total, turbine eoliene instalate de cele trei întreprinderi care au o putere de peste 6,5 MW sau o dublare a capacităților care livrează în rețea energia electrică.

Potrivit datelor ANRE, la începutul acestui an puterea instalată sumară a instalațiilor funcționale de producere a energiei electrice din surse regenerabile era de circa 6,7 MW (2,8 MW - pe bază de biogaz, 2,3 MW - energie eoliană și 1,6 MW - energie solară).

De remarcat că în anul trecut, numărul agenților economici pentru care au fost aprobate de către ANRE tarife pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie a fost 17 noi producători, comparativ cu șase în 2015.

Potrivit unui raport al Expert-Grup, în Republica Moldova sectorul energiilor regenerabile cunoaște o dinamică lentă, dar pozitivă. Producerea energiei regenerabile a crescut de la 13,2% la 15,1% în consumul final de energie, în perioada anii 2013 și 2015. Totodată, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă este neuniformă. Astfel, peste 98% din energia regenerabilă este reprezentată de biocombustibili.

Sectorul privat este implicat în producerea electricității în baza utilizării energiilor eoliene, solare și a biogazului. Deși utilizarea acestor tipuri de energii se extinde, ponderea lor în totalul energiei regenerabile este de doar 0,48%, în 2015.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal