
The Calvert Journal: Ghenadie Popescu demonstrează că arta contemporană este vie în Republica Moldova
Deși nu are o diplomă care să ateste că este artist, Ghenadie Popescu demonstrează că arta contemporană este vie și se dezvoltă în Republica Moldova. Unul dintre cele mai cunoscute site-uri care promovează lumea filmului și a fotografiei, The Calvert Journal, a publicat un articol despre artistul moldovean, transmite Agora.
・
Ghenadie Popescu a absolvit facultatea de artă, dar nu are o diplomă pe care să o arate. A urmat cursul la „Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice” din Chișinău de la început până la sfârșit, dar nu a obținut nici un document pentru că nu a fost niciodată admis în mod oficial. Fără o diplomă de liceu, el nu putea fi acceptat oficial să frecventeze instituția de învățământ și prin urmare să o absolvească. Cu toate acestea, este un artist contemporan activ în Moldova, spune în articol, Amy Bryzgel.
Deși Popescu are o instruire clasică, el și-a croit propriul drum, dezvoltând o abordare unică de o relevanță atât locală, cât și universală. În inima artei lui Popescu stă un interes față de identitatea național-culturală locală, și un fenomen reprezentativ al acesteia, pentru el, este mămăligă.
În proiectul artistic de lungă durată MM (2006), Popescu a mers pe jos din Chișinău, capitala Republicii Moldova, la Iași, capitala regiunii Moldovei în România, și a tras în spatele lui o mămăligă gigantică pe roți. Obiectul realizat din făină de porumb și clei însemna o punte conversațională și, într-adevăr, a atras multă atenție, dar, de asemenea, juca rolul unei cochilii de melc ce a funcționat drept casă pentru artist în care putea să încapă doar o persoană. Artistul a început această călătorie fără vreo agendă politică. Scopul său principal a fost să vorbească cu oamenii, iar mămăliga l-a ajutat la facilitarea conversației, reamintește publicația londoneză.
Popescu combină explorarea copilărească a simbolurilor culturale naționale și obiecte moderne, cu o implicare serioasă în problemele contemporane.
„În timp ce nu poate să prezinte un document care să ateste că este artist, munca lui relevă un angajament puternic pentru o serie de abordări a artei postmoderne, de la Pop Art și artă conceptuală la performanță și participare.
Arta contemporană este vie și se dezvoltă în Republica Moldova. Poate fi ascunsă de ochii tuturor, neglijată de hărți și acoperită cu mămăligă, dar merită să fie gustată”, conchide autoarea articolului, Amy Bryzgel.