Rezultate alegeri Franța: Macron și Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor

Rezultate alegeri Franța: Macron și Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor

Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obținut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidențial din Franța, fiind urmat de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne, scrie mediafax.ro.

François Fillon, candidatul formațiunii Republicanii (LR, centru-dreapta) se clasează pe locul al treilea, cu19,91% din voturi, fiind urmat de Jean-Luc Mélenchon, candidatul mișcării civice France Insoumise (Franța Nesupusă, extremă-stânga), cu 19,64%.Socialistul Benoît Hamon a luat 6,35% din voturi.

Prezența la urne a fost de 78,69% din totalul persoanelor cu drept de vot, informează cotidianul Le Figaro.

Publicitate

Emmanuel Macron, candidatul organizației civice În Mișcare! (social-liberală), a făcut un salt uriaș către președinția Franței, după ce duminică a câștigat primul tur al scrutinului prezidențial, calificându-se pentru al doilea tur unde o va înfrunta pe Marine Le Pen, reprezentanta extremei drepte. Al doilea tur al scrutinului prezidențial se va desfășura pe 7 mai,

Potrivit Reuters, deși Macron (39 de ani) este un novice în politică, noi sondaje arată că acesta ar putea câștiga cu ușurință ”bătălia finală” din 7 mai, în care se confruntă cu Le Pen (48 de ani).

Rezultatele de duminică sunt o mare înfrângere pentru cele două grupări de centru-stânga și centru-dreapta care au dominat politica franceză timp de 60 de ani și, de asemenea, reduc perspectiva unui șoc anti-instituțional pe scara votului britanic din iunie, anul trecut, de a părăsi Uniunea Europeană și alegerea lui Donald Trump în calitate de președinte al SUA.

Într-un discurs de victorie, Macron le-a spus suporterilor săi și ai organizației sale: ”Într-un an, am schimbat fața politicii franceze”. Acesta a continuat afirmând că, dacă va fi ales, va aduce cu el noi chipuri și noi talente pentru a transforma sistemul politic învechit.

Admițând înfrângerea înainte de rezultatele finale, candidații rivali și-au îndemnat suporterii să îl susțină acum pe Macron și să oprească orice șansă de victorie în a doua rundă a lui Le Pen, a cărei politici anti-imigrație și anti-Europa ar putea însemna un dezastru pentru Franța.Un sondaj realizat de Harris a arătat că Macron ar câștiga al doilea tur cu 64%, în timp ce Le Pen ar înregistra doar 36%. Un alt sondaj, realizat de Ipsos/Sopra Steria a arătat rezultate similare.

În timp ce investitorii au răsuflat ușurați la ceea ce piața privea ca cel mai bun rezultat posibil, euro a crescut cu 2% până la $1.09395 EUR. Este cel mai mare nivel al euro, din 10 noiembrie până în prezent, ziua după rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA.

Într-o cursă atât de strânsă, Macron, un fost bancher pro Uniunea Europeană și fost ministru al economiei, care și-a fondat propriul partid în urmă cu doar un an, a obținut 23,75% din voturi, în timp ce Le Pen a primit 21,53 %.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal