AmCham îşi exprimă speranța unor măsuri mai prompte în vederea menținerii rigidității cursului valutar, respectiv sporirii încrederii publicului în stabilitatea monedei naționale, asigurându-se astfel stabilitatea şi predictibilitatea climatului investițional.
"Recunoaştem importanţa menţinerii inflaţiei în limitele ţintite de BNM, însă de asemenea punctăm asupra consecţinţelor complexe a volatilităţilor excesive a cursului valutar atât pentru climatul de afaceri, cât şi pentru economie în ansamblu. Deşi, actualmente asistăm la întărirea monedei naţionale, fluctuaţiile valutare au un impact negativ asupra activităţii instituţiilor financiare şi a mediului de afaceri în general", se mai precizează în scrisoarea AmCham Moldova.
De asemenea, se menţionează că promovarea unei politici a cursului valutar de schimb cu un grad de imunitate sporit la oscilaţiile valutare ar preveni scurgerile de capital şi ar atrage noi investiţii.
Pe parcursul celui de-al doilea trimestru al acestui an, cursul de schimb oficial nominal al monedei na¸tionale s-a depreciat atât față de dolarul SUA, cât și față de euro, cu 4,2 la sută și cu 3,3 la sută, respectiv, comparativ cu finele lunii martie 2014, se arată într-un raport al Băncii Naționale a Moldovei. Guvernatorul Dorin Drăguțanu a declarat, la începutul acestei luni, că piața valutară internă „s-a calmat”, iar moneda națională înregistrează o apreciere față de principalele valute de referință.
PROGNOZA BNM: Cum va evolua leul moldovenesc în următoarea perioadă
Totuşi, la începutul lunii iunie, valuta națională s-a depreciat abrupt, doborând record după record și depășind pragul de 19 de lei pentru un euro. Pe parcursul trimestrului doi, BNM a intervenit prin vânzarea a 41.0 milioane dolari SUA, atenuând presiunile de depreciere asupra cursului de schimb.
Pentru luni, 25 august, Banca Națională a stabilit un curs oficial de 18,44 lei pentru un euro și de 13,89 lei pentru un dolar american.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.