Italia a fost retrogradată de Fitch până la nivelul „BBB”

Italia a fost retrogradată de Fitch până la nivelul „BBB”

Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât, vineri, ratingul Italiei pentru datoria pe termen lung, din cauza datoriei publice ridicate, a creşterii economice modeste, problemelor din sistemul bancar şi riscurilor politice înaintea alegerilor din 2018, scrie economica.net.

Fitch a informat că a scăzut ratingul Italiei până la „BBB” de la „BBB plus”, perspectiva asociată fiind una stabilă. Această retrogradare, care duce calificativul Italiei cu doar două trepte deasupra nivelului junk, pune noi presiuni asupra costurilor de creditare ale Italiei, care au crescut deja în ultimele luni.

În luna octombrie a anului trecut, Fitch a pus ratingul Italiei sub supraveghere cu perspectivă negativă, înaintea unui referendum constituţional destinat eficientizării instituţiilor politice care a fost pierdut de fostul premier Matteo Renzi. Aceasta a demisionat pentru a face loc unui guvern interimar apreciat de Fitch ca fiind unul slab, condus de fostul ministru de Externe, Paolo Gentiloni.

Publicitate

„Istoricul Italiei în materie de derapaj fiscal, întârzierea consolidării, creşterea economică modestă şi eşecul în reducerea nivelului ridicat al datoriei guvernamentale au lăsat-o mai expusă la posibilele şocuri negative. Acest lucru este agravat de creşterea riscului politic şi slăbiciunile din sectorul bancar, care a avut nevoie de intervenţii publice în trei bănci începând cu luna decembrie”, apreciază Fitch.

La finele anului trecut, datoria publică a Italiei a ajuns la aproape 133% din PIB, unul din cele mai mari procente din lumea dezvoltată şi totodată cu 11,2% din PIB peste ţinta pe care autorităţile de la Roma au fixat-o în 2013. De asemenea, Fitch estimează că economia Italiei va înregistra o creştere de 0,9% în 2017, la fel ca şi cea înregistrată în 2016.

Agenţia de evaluare s-a declarat îngrijorată în legătură cu riscurile crescute privind un guvern slab sau instabil precum şi cu privire la partidele populiste sau eurosceptice care să influenţeze procesul de elaborare a politicilor, ceea ce ar putea reduce apetitul pentru reforme şi să majoreze presiunile pentru relaxare fiscală, afectând încrederea investitorilor.

În perioada cuprinsă între lunile decembrie 2016 şi ianuarie 2017, ratingul Italiei a fost retrogradat şi de agenţiile Moody's şi DBRS. O altă importantă agenţie de evaluare, Standard & Poor's, a coborât ratingul Italiei de la de la „BBB” până la „BBB minus ”, ultima treaptă peste nivelul junk, nerecomandat pentru investiţii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal