Hotărârile a două instanțe moldovenești privind anularea pe teritoriul țării noastre a celui mai cunoscut brand de spumant din Italia ar putea declanșa un mare scandal diplomatic. Acest caz a intrat în vizorul Comisiei Europene care somează autoritățile noastre să respecte acordurile internaționale semnate.
La 3 iunie 2014 AGEPI a înregistrat marca comercială Prosecco DOC Prosecco PDO în favoarea Consorțiului italian de tutelă a denumirii de origine controlată Proseccco, pentru produse din clasa 33- băuturi alcoolice (cu excepţia berii).
Consorțiul italian de producători de vinuri spumante din Italia cuprinde 8159 întreprinderi vinicole din regiunile italiene Treviso, Venezia, Vicenza, Padova și Belluno, 269 întreprinderi de producere a vinului spumant. Producția anuală a consorțiului este de 200 milioane de sticle. Acest spumant este printre cele mai populare la nivel mondial și numărul unu în Italia.
Compania autohtonă Bulgary Winery s-a adresat pe 15 octombrie 2014 la AGEPI pentru a înregistra marca comercială Pronto Prosecco pentru produse din clasa 33. Totuși, a primit refuz din cauza opoziției Consorțiului italian și a coliziei cu denumirea geografică Prosecco.
Bulgary Winerya decis să conteste această decizie în instanță. Astfel, pe 23 mai 2016 judecătoria Râșcani, a decis să anuleze marca comercială Prosecco DOC Prosecco PDO. Totodată întreprinderea Bulgary Winery a primit dreptul de a înregistra marca comercială Pronto Prosecco.
Decizia a fost contestată de AGEPI la Curtea de Apel Chișinău, iar pe 23 februarie 2017 judecătorii Marina Anton şi Iurie Cotruţă au decis să mențină hotărârea primei instanțe. Decizia a fost declarată definitivă, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni.
Prosecco reprezintă un spumant italian care se produce din struguri din soiul Prosecco, numiți și Glera. Această denumire geografică este protejată pe teritoriul Republicii Moldova, ca urmare a semnării a acordului de Asociere cu UE.
Cazul a ajuns chiar în vizorul Comisiei Europeană care a declarat că așteaptă ca autoritățile moldovenești „să întreprindă măsurile necesare pentru a garanta tutela integrală a acestei denumiri geografice”.
Această problemă a fost abordată direct de către Comisia Europeană în cadrul reuniunii UE-Moldova care a avut loc pe 31 martie curent. Atunci autoritățile italiene și-au exprimat îngrijorarea în privința situației care s-a creat în cadrul procesului de judecată din R. Moldova.
„Întreprinderea moldovenească Bulgary Winery produce vinuri etichetate cu denumirea „Pronto Prosecco” în R. Moldova fapt ce intră în contradicție cu Acordul de la Lisabona, cel bilateral între R. Moldova și UE, precum și protecția indicațiilor geografice. În ciuda intervenției din partea Comisiei, protecția continuă să nu fie asigurată. În prima instanță judecătorii moldoveni nu au fost de acord cu denumirea generică „Prosecco”. Contestația deciziei la Curtea de Apel care a fost depusă de AGEPI a fost examinată într-un mod inadmisibil și într-o formă viciată. Având în vedere uzurparea mărcii, cum va asigura Comisia Europeană tutela mărcii și să asigure respectarea acordurilor semnate de R. Moldova?”, a declarat europarlamentarul italian Paolo De Castro, potrivit ilsole24ore.com.
Comisia Europeană a fost informată referitor la acest conflict și a expediat autorităților moldovenești o scrisoare prin care era solicitată soluționarea problemei.
Premierul moldovean Pavel Filip s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul Cecilia Malmström. Oficialul moldovean a promis foarte sigur că „va fi găsită foarte curând o soluție pe acest caz”.