Situația excepțională a fost extinsă pe întreg teritoriul mun. Chișinău

Situația excepțională a fost extinsă pe întreg teritoriul mun. Chișinău

Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi ședința comisiei pentru situații excepționale, în scopul coordonării acțiunilor pentru lichidarea consecințelor ninsorilor abundente din 20 - 22 aprilie curent.

Primăria municipiului Chișinău a făcut primele estimări a situației din oraș creată în urma condițiilor meteo de săptămâna trecută. din 20 și 21 aprilie 2017, în Chișinău care au produs următoarele pagube.

- au fost doborâți sau afectați circa 10 mii de copaci, pe străzi, în curțile blocurilor locative, pe teritoriile instituțiilor de învățământ și medicale și în parcuri.

Publicitate

- au fost doborâți 124 de piloni de electricitate, au fost înregistrate peste 1100 de rupturi de fire electrice și au fost rupte 326 de cabluri torsadate de iluminat public.

- toate liniile de contact ale Regiei Transport Electric au fost afectate.

- afectate liniile electrice și rețelele de gaze din municipiu.

- 9 instituții de învățământ au fost avariate.

- peste 3 mii de metri pătrați de acoperiș a blocurilor de locuință au fost avariați.

- peste 80 la sută din copacii de pe teritoriul Parcului Dendrariu au fost afectați.

- peste 250 de mașini au fost avariate.

Potrivit calculelor preliminare făcute de serviciile municipale, pagubele se estimează la 50 - 70 milioane lei.

Până la această oră, la nivelul municipiului Chișinău toate străzile au fost deblocate, transportul public și-a reluat activitatea în regim obișnuit, teritoriile cimitirelor au fost în mare parte curățate, reușindu-se evacuarea arborilor doborâți și a crengilor rupte.

În continuare, până la sfârșitul zilei de astăzi, toate serviciile se vor mobiliza pentru a debloca accesul către toate instituțiile de învățământ din municipiu, având în vedere că mâine elevii revin din vacanță.

De asemenea, urmează a fi deblocat accesul în toate curțile blocurilor de locuință, or, la moment, accesul în 5 curți blocat total, iar în 10 cazuri este parțial blocat.

În urma analizei situației bazinelor acvatice de pe teritoriul municipiului Chișinău, dar și a râului Bâc, serviciile au concluzionat că nu există riscul unor inundații, ci pot fi înregistrate revărsări ale apei pe anumite porțiuni ale râului Bâc.

Audiind informațiile privind situația din teritoriu, inclusiv cea prezentată de primarii localităților din componența municipiului Chișinău, în cadrul comisiei s-a decis modificarea deciziei din 20 aprilie a anului curent și s-a declarat situație excepțională pe întreg teritoriul municipiului Chișinău. Anterior situația excepțională a fost declarată doar în raza Capitalei.

De asemenea, comisia a stabilit ca până pe data de 25 aprilie 2017, serviciile și întreprinderile municipale să prezinte calculele estimative privind pagubele produse în domeniile respective în vederea examinări și alocării de mijloace financiare necesare pentru lichidarea consecințelor din contul Fondului de rezervă al municipiului Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal