Ultimul cetățean al URSS. Are 58 ani și un singur act: un pașaport sovietic

Ultimul cetățean al URSS. Are 58 ani și un singur act: un pașaport sovietic

Vasili Babina este ultimul cetățean al URSS. Singurul act de cetățenie pe care bărbatul, în vârstă de 58 de ani, îl posedă este un pașarport sovietic. Cum a ajuns Vasili Babina legat peste decenii de acest document-fantomă relevă un material Digi24.

Totul a început în 1991, în plină dezintegrare a blocului sovietic, când Babina a fost condamnat la moarte prin împușcare, fiind găsit vinovat pentru furt, spargere de locuințe și crimă. Șase ani mai târziu, pedeaspa acestuia avea să fie comutată la 26 de ani de pușcărie, după ce guvernanții de la acea dată ai Federației Ruse suspendaseră pedeapsa cu moartea.

Anii au trecut și a venit 2017. În februarie, Vasili Babina a ieșit din spatele gratiilor. Numai că autoritățile din Federația Rusă s-au trezit într-o încurcătură birocratică greu de descâlcit.

Un tribunal din Ekaterinburg l-a declarat pe fostul deținut o „persoană fără stat” și a decis mutarea acestuia în custodie temporară la un centru pentru migranți, potrivit publicației The Moscow Times.

În pașaportul sovietic, Babina deține cetățenia Republicii Sovietice Socialiste Kazahe, care nu mai există din 1991, odată cu dispariția Uniunii Sovietice. Oficialii ruși vor să îl expulzeze pe Vasili Babina în ceea ce este considerată a fi țara sa natală, actualul Kazahstan, și le-au cerut autorităților de la Astana să recunoască cetățenia „kazahă” a bărbatului.

„Este imposibil să recunoaștem cetățenia sa ca aparținând Federației Ruse. Anterior, acesta a trăit pe teritoriul Kazahstanului modern. Angajații din domeniul gestionării migrației au trimis o solicitare autorităților de stat din Kazahstan în vederea stabilirii cetățeniei persoanei respective. Răspunsul primit este cel la care ne așteptam: este o persoană cu cetățenie neconfirmată”, preciza la momentul eliberării lui Vasili Babina, într-un comunicat, departamentul pentru relații cu presa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, potrivit postului rusesc de televiziune E1.

Între timp, în ecuație au intrat și activiștii pentru drepturile omului, care cer stoparea intenției de expulzare, invocând presupuse legături de rudenie ale lui Babina cu persoane din Republica Altai, entitate a Federației Ruse.

Pe 28 mai, tribunalul din Ekaterinburg va decide dacă Vasili Babina, „cetățeanul nimănui”, va mai rămâne sau nu în centrul pentru migrație.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal