CEC a identificat numeroase neclarități și scăpări în proiectul uninominalului propus de PD

CEC a identificat numeroase neclarități și scăpări în proiectul uninominalului propus de PD

Comisia Electorală Centrală (CEC) a remis Comisiei Juridice, numiri și imunități a Parlamentului avizul instituției în privința proiectului de lege al PDM privind modificarea sistemului electoral. În textul avizului, CEC a enumerat o serie de neclarități, scăpări și contraziceri cu alte norme electorale.

Potrivit vicepreședintelui CEC, Rodica Ciubotaru, acestea sunt doar câteva aspecte de ordin tehnico-organizatoric.

„Introducerea sistemului uninominal propus de autori va genera crearea unor circumscripții uninominale care nu corespund hotarelor administrative ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul 2 (n. r. - raioanele). [..] Nu este clar care anume judecătorii și consilii locale de nivelul 2 vor propune candidaturile pentru membrii consiliilor electorale. [...]

Publicitate

Cifra de 2 milioane 810 mii de alegători ca punct de reper pentru calcularea numărului estimativ de alegători pentru o circumcripție este detașată de numărul real de alegători”, se arată în avizul CEC.

Potrivit CEC, proiectul propus de autori prevede că la alegerile parlamentare nu participă alegătorii care nu domiciliază în circumscipția uninominală, prin urmare această categorie de alegători va fi lipsită de dreptul constituțional de a-și alege reprezentantul la alegeri.

„Nu exită o claritate în ceea ce privește calcularea numărului de bază al alegătorilor pentru o circumscripție. Menționăm că după sistemul propus, de asemenea o mare parte din deținuți nu își vor putea exercita dreptul la vot.

Nu sunt clare nici criteriile la crearea circumscripțiilor electorale de peste hotare. Mai mult, atribuția de constituire a circimscripțiilor uninominale, cu care se propune a fi investită CEC, prevăzută de autori în proiect, pune în pericol stabilitatea raporturilor juridice, actul normativ al CEC fiind susceptibil de control judiciar la cererea oricărei din părțile interesate. Prin urmare, delimitarea hotarelor circumscripțiilor uninominale poate purta și un caracter politic, pornind de la preferințele alegătorilor, CEC fiind o instituție apolitică.

Nu au fost propuse reglementări clare pentru domcumentul obligatoriu de înregistrare a cazierului de înregistrare a candidatului.

Sistemul uninominal se va contrazice cu Codul Electoral privind cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe.

La fel, din proiectul propus rezultă obligativitatea radiodifuzorilor locali de a organiza dezbateri electorale, fapt care va putea produce deficiențe tehnice din cauza că circumscripțiile uninominale nu vor corespunde hotarelor administrative în care activează radiodifuzorii, fiind neclară situația privind circumcripțiile create în afara țării.

Amintim că proiectul democraților privind modificarea sistemului electoral prin intrducerea votului uninominal a fost înregistrat la Parlament la 14 martie. Acesta a fost transmis Comisiei de la Veneția pentru expertizare și a fost supus câtorva runde de audieri publice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal