Șapte persoane au fost reținute astăzi de CNA și procurori într-un dosar de corupție ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chișinău, șeful Direcției transport urban și căi de comunicație, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar și un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitație, inclusiv cea câștigătoare.

În fapt, în iulie 2015, Direcția Transport Public și Căi de Comunicație a Primăriei mun. Chișinău a anunțat inițierea licitației privind organizarea și gestionarea parcărilor cu plată în capitală. Potrivit datelor anchetei, cerințele obligatorii însă au fost majorate nemotivat prin adăugarea ca exigență față de ofertanți demonstrarea efectuării a minimum 6 000 000 de tranzacții de parcare în ultimii 3 ani, precum și dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puțin de 5 orașe in ultimii 2 ani. Deși caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare - nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH și rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele.

După ce viceprimarul mun. Chișinău a semnat contractul între Primăria Chișinău și compania câștigătoare, CNA și procurorii au inițiat o urmărire penală pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către factori de decizie ai Primăriei și abuzului în serviciu comis de către reprezentanți ai unor agenți economici. Dosarul a fost deschis în legătură cu existența unor bănuieli rezonabile că viceprimarul ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chișinău. Asta chiar dacă art. 30 din Legea nr. 179 din 10.07.2008 cu privire la parteneriatul public privat stabilește expres că, după desemnarea câștigătorului, se negociază clauzele contractuale și doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare și semnare Consiliului Municipal Chișinău.

Pe parcursul anchetei, au fost documentate întâlniri periodice ale unor responsabili din cadrul Primăriei cu un om de afaceri, despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câștigător, al altor companii de parking, dar și al unor offshoruri. Astfel, au fost colectate probe pentru a presupune că licitația privind parteneriatul public-privat a fost trucată, iar funcționarii Primăriei și reprezentanții companiei câștigătoare ar fi acționat în complicitate.

În prezent, cele 7 persoane reținute sunt cercetate penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Investigațiile continuă, mai multe persoane urmând să fie audiate în aceste cauze.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!