Iată câteva caracteristici ale proiectului, enumerate de intervievați:

- Technology Nation a fost lansat de fondul BrainBasket acum un an, în Ucraina și a arătat rezultate foarte bune. La mai mult de 2000 de oameni el le-a oferit șansa de a deprinde o profesie în IT, și mulți dintre ei deja fac primii pași în companiile IT.

- Acum vedem că IT se dezvoltă foarte repede, mai repede decât alte domenii, unele dintre care chiar se află în stagnare. De aceea, tinerii nu se pot realiza pe plan profesional, pe deplin, astfel căutând alte joburi, alte domenii, alte sfere. Fiindcă acum se înregistrează un interes sporit față de tehnologiile informaționale, dar bariera de intrare în profesie e destul de înaltă, omului îi e complicat să programeze fără experiență. Ne-am gândit ce ar fi dacă am lansa cursuri de scurtă durată, pentru adulți, care i-ar ajuta să se învețe să programeze și să aibă posibilitatea să deprindă această profesie.

- E important să înțelegem că firmele IT contemporane nu au nevoie de diplomă. Ele au nevoie de specialiști care vor îndeplini eficient sarcinile. Diploma, desigur, este un plus, dar nu este obligatorie. În proiectul nostru, am ținut cont de acest factor și utilizăm, în cadrul cursului nostru, lecții ale universităților cu renume mondial: Harvard și Institutul Tehnologic al statului Massachusetts. La finele studiilor, acei absolvenți care vor finaliza întregul program și vor preda proiectul final, vor primi un certificat de la Brain Basket, semnat de Harvard sau MIT.

Deja la finele lunii aprilie vor începe lecțiile primele grupe de adulți, întrucât programa este destinată maturilor și copiilor. În aprilie vor începe a lucra două grupe care se vor întruni de două ori pe săptămână timp de patru luni, timp în care vor cunoaște bazele IT, pentru ca apoi săși găsească un job într-o companie IT.

- Un asemenea proiect precum Technology Nation cu BrainBasket este la granița IT și educație, orientat spre atragerea a cât mai mulți oameni talentați în industria IT care acum se dezvoltă vertiginos.

- Am primit confirmarea de la doi mentori. Se deschid aplicările pentru curs, iar noi vom aduna lista tuturor celor care vor să ajungă la aceste cursuri. După ce se va forma grupul de doritori, ei vor primi o însărcinare de probă. Conform rezultatelor probei, vor fi formate grupele de studenți.

- Cursul va dura patru luni și constă din două părți. Formatul se numește blended learning și este foarte popular acum în Occident. El constă în combinarea într-un singur proces educația online, de la distanță și educația offline, adică lecțiile în aulă. Astfel, participanții, de sine stătător, seara sau în weekend, privesc lecțiile online și de două ori pe săptămână, marți și joi sau luni și miercuri, după lucru, fac lecții cu un specialist IT experimentat, care îi ajută să execute lucrările practice. După patru luni de muncă intensivă și prezentarea proiectului final, studentul primește diploma și posibilitatea de a obține primul său job în IT.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!