Guvernul a decis rezilierea câtorva contracte de reabilitare a drumurilor naționale

Guvernul a decis rezilierea câtorva contracte de reabilitare a drumurilor naționale

Pe 25 aprilie curent a avut loc ședința Comitetului de supraveghere al Proiectului de susținere a Programului în sectorul drumurilor și a căilor ferate. În cadrul acesteia au fost examinate evoluțiile înregistrate în implementarea mai multor proiecte de modernizare a infrastructurii drumurilor și a căilor ferate din Republica Moldova.

Comitetului de supraveghere al Proiectului de susținere a Programului în sectorul drumurilor și a căilor ferate a analizat evoluțiile înregistrate în reabilitarea drumului național M3 Chișinău - Giurgiulești și a decis coordonarea rezilierii contractului de reabilitare a drumului pe segmentul kilometrilor 151 - 171 și 179 - 190, din motivul că progresul fizic de realizare a acestuia a atins doar rata de 2,64 %, iar garanţia de bună execuție a expirat la data de 24 aprilie 2017.

Totodată, prealabil a fost coordonată rezilierea contractelor de reparare a drumului național M3 pe sectoarele kilometrilor 96 -122 și 122 - 151, în cazul în care până la termenul limită de 15 mai 2017 nu va fi atinsă rata de progres suficientă care ar permite finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului 2017.

Publicitate

Acestea sunt primele contracte de acest gen care urmează să fie reziliate de către Guvern din cauza unei implementări necorespunzătoare. În context, Premierul a subliniat importanța unui management eficient în implementarea unor proiecte finanțate din surse externe. „Este regretabil că s-a ajuns la așa o situație, a fost pierdut timp în zadar, iar drumul așa și nu este reparat. Pe viitor trebuie să fim mai precauți în acest sens”, a mai spus premierul, Pavel Filip.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a mai discutat despre progresul înregistrat în reabilitarea drumului național R33 Hîncești-Lăpușna-M1. La acest subiect, reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au raportat că au apărut o serie de dificultăți din cauza construcției neautorizate a unui lac în apropierea drumului, ceea ce cauzează extinderea termenelor de realizare a proiectului și mărirea costurilor. În acest sens, Comitetul a decis expedierea unei solicitări către Procuratura Generală pentru examinarea situației create.

În final, participanții s-au referit la proiectul de reformare a ÎS „Calea Ferată din Moldova”. Conform datelor prezentate, deja a fost elaborată Foaia de parcurs și Planul de acțiuni privind guvernarea colectivă a CFM. Acestea urmează, în scurt timp, să fie transmise spre avizare și ulterior prezentate pentru aprobare în ședință de Guvern. Măsura ar asigura restructurarea şi modernizarea instituției.

Totodată, pentru a asigura buna implementare a Programului în sectorul drumurilor, s-a decis suplinirea componenței Comitetului cu reprezentanții Ministerului Mediului și ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal