Republica Moldova a mai coborât patru poziții în Clasamentul libertății presei

Republica Moldova a mai coborât patru poziții în Clasamentul libertății presei

Republica Moldova a coborât patru poziții comparativ cu anul trecut și se situează pe poziția a 80-a din 180 de țări în clasamentul libertății presei realizat de organizația Reporteri fără frontiere, transmite Agora.

Organizația internațională pentru drepturile omului „Reporteri fără frontiere” este îngrijorată de posibile „mari schimbări”, la capitolul libertatea presei în mai multe țări, inclusiv marile democrații. „Obsesia de supraveghere și încălcarea confidențialității surselor coboară multe țări în clasament, care încă ieri se considerau modele ai libertății media”, se spune în raport.

Raportul notează căderea în clasament a SUA (- 2 poziții, locul 43), Marea Britanie (- 2, 40) și a altor țări. S-au intensificat atacurile asupra mass-media odată cu venirea lui Donald Trump și campania din Marea Britanie privind ieșirea din UE. „Oriunde la putere vine o personalitate autoritară puternică, libertatea presei își pierde pozițiile. Astfel s-a înrăutățit pozițiile țărilor precum Polonia (- 7; 54), Ungaria (- 4; 71) și Turcia (- 4; 155).

În Rusia, deși anul 2016 a fost marcat de „o continuare a consolidării controlului statului asupra mass-media independente”, această țară își păstrează poziția de anul trecut în partea de jos a clasamentului, ocupând locul 148.

În ceea ce ține de Republica Moldova, țara noastră a pierdut patru poziții și ocupă locul 80 în clasament.

„Diversificat dar extrem de polarizat, peisajul mediatic din Republica Moldova este marcat de instabilitate politică interminabilă din țară și influența puternică a oligarhilor. Politica editorială a principalelor mass-media este strâns influențată de interese politice sau economice ale proprietarilor lor: independența editorială și transparența proprietății mass-media se numără printre provocări-cheie. Într-un climat al războiului informațional exacerbat de criza din Ucraina, lipsa de independență a autorității de reglementare rămâne o îngrijorare în domeniul audiovizualului”, se spune în studiu despre Republica Moldova.

Pe primul loc în clasament se află Norvegia, care a ridicat două poziții. Aceasta este urmată de Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Costa Rica, Elveția, Jamaica, Belgia și Islanda.

La coada clasamentului se află Coreea de Nord (180), fiind precedată de Eritreea (179), Turkmenistan (178), Siria (177), China (176) și Vietnam (175).

Țările vecine, România și Ucraina se situează pe locurile 46 și 102 respectiv. Rusia s-a plasat pe locul 148.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.