Berea ar putea deveni mai sănătoasă

Berea ar putea deveni mai sănătoasă

O echipă internațională de oameni de știință a descifrat codul genetic al orzului, o reușită care ar putea conduce la obținerea unor tipuri de bere mai sănătoase și la dezvoltarea de culturi mai rezistente la secetă, informează Agerpres.

Cercetătorii au secvenționat cu succes genomul orzului, una dintre cele mai complexe cereale, ceea ce ar putea permite modificarea acesteia în cadrul programelor de cultivare.

Rachel Burton de la Universitatea din Adelaide susține că descifrarea codului genetic al orzului reprezintă o ''reușită'' majoră ce ar putea conduce la crearea unor tipuri de bere mai sănătoase și la o reducere a costurilor de producție. „Dacă se poate cultiva orz mai bun pentru malțificare, lucru ce va ajuta la scăderea costurilor energiei în fabricile de bere, acest lucru va fi benefic pentru planetă”, a declarat joi Burton pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Publicitate

Descoperirea oferă de asemenea „o modalitate de adaptare”, mai spune Burton. „Spre exemplu, cei care sunt interesați de o bere cu un conținut scăzut de carbohidrați, pentru consumatorii care nu vor (multe — n.r.) calorii, atunci ar putea adapta dinainte malțul pentru a o obține berea cu un potențial redus de îngrășare”, a explicat ea.

Specialista a adăugat că echipa sa a reușit să efectueze experimente cu acest tip de malț de orz care s-a dovedit că fermentează mai bine și crește producția de bere. „Unul dintre lucrurile de care suntem interesați este cât de repede pereții (celulelor de orz — n.r.) se descompun (pentru a elimina zaharurile — n.r.), a adăugat ea explicând că atunci când acești „pereți” se descompun într-un mod mai eficient, ''este eliminată o cantitate mai mare de amidon și se obține o fermentație mai bună”.

Chengdao Li de la Universitatea Murdoch a declarat că orzul este una dintre cele mai complexe cereale studiate. „Orzul este prima cereală din specia sa secvenționată într-un asemenea grad de detaliu. Genomul acestuia este de 12 ori mai mare decât cel al orezului, fiind totodată mai complex”, a spus omul de știință.

Descoperirea poate conduce de asemenea la dezvoltarea de cereale rezistente la secetă, fapt ce ar putea oferi avantaje economice.

În prezent, 30% din cantitatea de orz de bere provine din Australia, iar exporturile valorează peste 750 de milioane de dolari americani, mai arată sursa citată.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal