Cine este Grigore Karamalak, presupusul comandatar al atentatului de asasinat asupra lui Plahotniuc

Cine este Grigore Karamalak, presupusul comandatar al atentatului de asasinat asupra lui Plahotniuc

Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, unul dintre comandatarii atentatului de asasinat asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi Grigore Karamalak. Conform ZdG, „hoţul în lege” Grigore Karamalak, zis Bulgaru este originar din Taraclia și a fost dat în căutare prin Interpol încă în 1998. Acesta avea deschise în R. Moldova două dosare penale pentru mai multe fapte comise în anii '90. În unul dosare, acesta era învinuit de banditism şi de organizare a unor tentative de omor la comandă, iar în altul, de mai multe episoade de şantaj. 

Oamenii legii care au avut tangenţe cu cele două dosare ale lui Karamalak, în care acesta avea statut de învinuit, spun că doar în primul erau dovezi concrete, cel de-al doilea, legat de şantaj, neavând prea multe probe plauzibile în el.

Dosare penale în Rusia

În 2004, în presă apare informație că pe numele lui Karamalak a fost deschis un dosar penal şi în Rusia, pe aceleaşi fapte pentru care acesta avea dosar în R. Moldova: banditism şi tentative de asasinat. Organele competente din Rusia au solicitat în repetate rânduri omologilor din R. Moldova remiterea dosarelor, pe motiv că infracţiunile au avut loc şi pe teritoriul Rusiei.

Până în 2008, când Karamalak a obţinut cetăţenia Federaţiei Ruse, dosarul din Rusia pe numele „hoţului în lege” a fost clasat, din lipsa componentelor de infracţiune. Rămâneau doar dosarele din R. Moldova, care însă au fost suspendate în august 2007, din cauză că Rusia refuza extrădarea.

Episodul „Andrei Pântea”

Ulterior, în 2013, dosarele penale deschise în R. Moldova au fost trimise Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, după ce au fost traduse în limba rusă. Materialele au fost trimise sub semnătura lui Andrei Pântea, pe atunci prim-adjunct al procurorului general. La solicitarea ZDG, Pântea a menționat atunci că într-adevăr el a dat acordul și a semnat scrisoarea și consideră că a semnat-o legală.

Acest fapt i-ar fi ajutat pe cei de la comitetul de anchetă al Federației Ruse să claseze dosarul hoțului în lege Grigore Karamalak alias „Bulgaru”. Urmărirea penală a fost încetată în decembrie 2015 - la un an și jumătate distanță de la transferul dosarului la Moscova.

În octombrie 2016 Andrei Pîntea este reținut pentru depășirea atribuțiilor de serviciu la investigarea cazului Karamalak.

Autor:

Câteva luni mai târziu, în instanță, Pântea își recunoaște vina. Magistrații au dictat doi ani de închisoare cu suspendare, iar fostul viceprocuror general a fost eliberat din izolator.

Legăturile cu politica: Usatîi, Pasat, Țărnă

Exact în perioada în care Pântea era reținut la Chișinău, la Moscova liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, declarat că Grigore Karamalak adună mai multe informații și materiale video pentru a le prezenta presei. Acestea vizau anumite întâlniri pe care Karamalak le-ar fi avut cu Plahotniuc, unde acesta din urmă ar fi solicitat mai multe favoruri.

Anterior, în mai multe interviuri și articole de presă s-a scris că „hoțul în lege” zis și „Bulgaru” ar fi finanțat mai multe formațiuni politice în diferite campanii electorale: în 2001 pe comuniști, în 2007 Mișcarea „Patria Moldova”, iar în 2010 pe gasterbaiterul Valeriu Pasat.

Karamalak, sportul și activitățile filantropice

Karamalak deținea și o asociaţie care susţinea financiar sportul din Moldova, este vorba despre Fondul internaţional pentru ajutorarea veteranilor şi invalizilor din sport (IFAVIS). Conform ZDG, deşi oficiali din R. Moldova apăreau în compania lui Karamalak şi a oamenilor săi, iar fundaţia acestuia avea statut de sponsor oficial al unor întreceri organizate sub egida Guvernului, atunci când erau întrebaţi, reprezentanţii statului negau orice colaborare.

Meritele acestuia însă i-au fost recunoscute în anul 2011 asociaţia lui Karamalak a primit o diplomă din partea Centrului pentru Drepturile Omului din R. Moldova.

Reamintim că, pe 7 aprilie poliția națională din Ucraina, împreună cu Serviciul Frontierei de Stat și Procuratura Generală din țara vecină, au anunțat despre dejucarea unei tentative de asasinare a fostului vicepreședinte al Parlamentului din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Declarația a fost făcută de ministrul ucrainean de interne.

Zilele trecute anchetatorii din RM au ieșit în fața presei declarând că Grigore Karamalak este unul dintre comandatarii atentatului de asasinat asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.