Compania Kroll a transmis autorităților moldovenești un proiect de strategie pentru recuperarea banilor în urma devalizării sistemului bancar, care în acest moment este examinat la Banca Națională. Anunțul a fost făcut de Andrian Candu, care mai spune că autoritățile moldovene se ciocnesc de reticența unor state, care nu se arată disponibile de a oferi informații despre activele și banii de pe conturile din statele respective.
Întrebat de jurnaliști despre întrevederea avută ieri cu reprezentanții Kroll, Candu a răspuns că aceștia au adus informații actualizate referitoare la localizarea și trasabilitatea celor 600 de milioane de dolari fraudați din sistemul bancar moldovenesc.
„S-a discutat despre preconizatele jurisdicții (țări) unde au ajuns acești bani, s-au discutat despre potențialele actiuni și procese care urmează să fie întreprinse pe de o parte, a sumelor de pe conturi, și pe de altă parte, la înghețarea bunurilor localizate.
S-a discutat la general. Compania Kroll a pus la dispoziția BNM și a autorităților Republicii Moldova un proiect de strategie de recuperare a banilor, care acum se află în etapa de examinare la BNM și de către juriști”, a dezvăluit acesta.
„E nevoie și de cooperarea autorităților statului. Sunt jurisdicții (n. r. - state) care încă au rețineri mari în a oferi informații. E nevoie și de contribuția premierului, și a mea, de a discuta cu omologii noștri. E nevoie de intervenția statului ca să obținem mai multe informații acolo unde există rețineri.
Încă nu putem oferi multe informații. E greu de spus la ora actuală. Puțină răbdare și atunci când acea strategie va fi aprobată, și Kroll și Guvernul R. Moldova va veni cu informații.
1. Vorbim de cifra de 600 de milioane de dolari. 2. Există o idee clară prin care jurisdicții au trecut banii. Pe unele jurisdicții există și informații unde au ajuns banii”, a spus președintele Parlamentului.
Demnitarul spune că procesul de recuperare a banilor va dura câțiva ani.
„De la un an până la doi-trei ani, în funcție de procesele penale și civile unde jurisdicțiile se vor expune. Sunt proceduri civile, comerciale și penale, unde vor fi implicați și procurori din țările respective. Perioada va fi mare. Important e să înceapă mai repede acțiunile de sechestrare a activelor, care să nu dispară banii și să fim siguri că îi recuperăm”, a adăugat Candu.
Democratul a făcut aceste declarații după încheierea ședinței Biroului permanent al Parlamentului.
El s-a referit și la cele trei surse existente de recuperare a banilor de pe urma „furtului secolului”.
Vezi și aceste știri

De ce sectorul agicol duce lipsă de oameni și ce fac autoritățile pentru a soluționa problema

Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene figurează într-un dosar penal demarat de PCCOCS. Iată de ce este bănuit
