CCA a avertizat public posturile de televiziune Euro TV, Ren Moldova, RTR Moldova, Prime și TVC 21

CCA a avertizat public posturile de televiziune Euro TV, Ren Moldova, RTR Moldova, Prime și TVC 21

Mai multe posturi autohtone de televiziune au fost avertizate public de Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru faptul că nu respectă volumul producției proprie și autohtonă stabilit de legislație.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat Raportul de monitorizare a serviciilor de programe ale posturilor de televiziune Moldova-1, Publika TV, Canal 3, TV 7, Prime, CTC Mega, Euro TV, Realitatea TV, N4, TVC 21, Accent TV, ITV, NTV Moldova, Noroc, RTR Moldova și Ren Moldova la capitolul respectării art. 11 alin. (3) din Codul audiovizualului, pentru o perioadă de 7 zile fiecare. Datele raportului au atestat că din 16 posturi monitorizate, Noroc, N 4, Moldova-1 și ITV respectă volumul producției proprie și autohtonă cu caracter informativ și analitic difuzat în limba română de 80%.

În cadrul discuțiilor pe marginea raportului, membrii CCA au menționat că cea mai gravă situație a fost atestată la posturile Euro TV și Ren Moldova, cu 0 (zero)% de producție proprie și autohtonă cu caracter informativ și analitic în limba română, și postul de televiziune „RTR Moldova”, care difuzează doar 20 la sută de programe informativ-analitice în limba română, de patru ori mai puțin decât prevede legislația audiovizuală. Mai mult decât atât, în zilele de sâmbătă și duminică, emisiunile sunt difuzate în totalitate în limba rusă, fiind retransmise din Federația Rusă, fapt care permite penetrarea în spațiul nostru informațional a știrilor cu tentă de intoxicație media.

Publicitate

Pentru derogări de la art. 11 alin. (3) din Codul audiovizualului, CCA a decis avertizarea publică a posturilor de televiziune: Euro TV, Ren Moldova, RTR Moldova, Prime, TVC 21 , și monitorizarea lor repetată. Posturile TV care difuzează o cotă mai mică de producție proprie și autohtonă cu caracter informativ și analitic au fost atenționate asupra respectării stricte a legislației audiovizuale și, de asemenea, vor fi supuse, repetat, monitorizării.

În cadrul ședinței, Consiliul a prelungit de drept a licenţele de emisie pentru posturile de radio Maestro FM și T.E.M.P. și a neperfectat două licențe de emisie, pentru postul de radio „Radio ONE” și postul TV Moldova Sport. Ca urmare a reperfectării, Moldova Sport va fi Impact TV. La solicitarea administratorului Firmei Canal-X S.R.L., CCA a retras licența de emisie pentru postul de televiziune Canal-X, difuzat în or. Briceni.

Tot în cadrul ședinței, CCA a examinat solicitările TV-Comunicații Grup SRL și a companiei „Федеральное Государственное Унитарное Предприятие „Всероссийская Государственная Телевизионная и Радиовещательная Компания (ВГТРК)” de „abrogare a pct. 6 din Decizia nr. 18/86 din 27.05.2015, cu ulterioara restabilire a dreptului la retransmisie a postului de televiziune „Россия 24” pe teritoriul Republicii Moldova”, argumentând că „au dispărut temeiurile de fapt și de drept stabilite prin Decizia CCA nr. 18/86 din 27.05.2015”.

Este de menționat că decizia CCA de suspendare a postului TV „Россия 24” pe teritoriul Republicii Moldova a fost menținută în vigoare de Curtea Supremă de Justiție. În cadrul discuțiilor, membrii Consiliului nu au fost atât de încrezători că au dispărut motivele care au servit drept temei pentru adoptarea deciziei de suspendare, precizând că în țara noastră, contentul „Россия 24” este retransmis prin intermediul postului de televiziune „RTR Moldova”. Drept urmare, CCA a decis monitorizarea serviciilor de programe ale posturilor de televiziune „Россия 24” și „RTR Moldova”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal