Detaliile dosarului de corupție în care a fost reținut Ministrul Transporturilor

Detaliile dosarului de corupție în care a fost reținut Ministrul Transporturilor

CNA oferă detalii noi privind dosarul de corupție în care a fost reținut ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc și șeful Administrației drumurilor. Aceștia ar fi constrâns o companie să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenți economici afiliați. De asemenea, funcționarii ar mai fi estorcat un anumit procent din suma contractului.

Patru persoane au fost reținute astăzi în urma unor percheziții desfășurate de CNA și procurori la domiciliile și birourile conducerii Ministerului Transporturilor, Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), dar și la sediile a doi agenți economici. Este vorba despre ministrul transporturilor, directorul general-interimar al Administrației drumurilor și șefii a două companii de construcții, toți patru fiind bănuiți de organizarea unei scheme infracționale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporții deosebit de mare.

Potrivit materialelor urmăririi penale, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în complicitate cu persoanele menționate mai sus, ar fi exercitat presiuni unei companii câștigătoare a licitațiilor finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenți economici afiliați. Pe parcursul perioadei 2016-2017, ministrul și șeful Administrației drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câștigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID și ASD, precum și prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcționarilor.

Publicitate

Concret, în calitate de beneficiar al proiectului R6 M1 Ialoveni RSP/W6/05 (proiect finanțat de BEI), Administrația de Stat a Drumurilor, reprezentată de directorul general interimar, a angajat un inginer-supervizor internațional pentru relația contractor-beneficiar. În pofida faptului că inginerul-supervizor trebuia să obțină aprobarea beneficiarului doar în cazuri excepționale, șeful ASD l-a somat să ceară aprobarea pentru toate lucrările din cadrul proiectului. Faptele se confirmă prin multiple scrisori și avize, date cu întârziere de către ASD, precum și de solicitări privind excluderea unor agenți economici din proiect și contractarea altor.

În urma măsurilor speciale de investigații, inclusiv a interceptărilor discuțiilor, s-a constatat că acțiunile descrise mai sus erau sincronizate cu organizarea unor ședințe cu participarea ministrului, șefului ASD și agentului economic, în cadrul cărora asupra ultimului erau făcute presiuni, între care amenințări cu rezilierea contractelor și introducerea lui în lista neagră.

Totodată, ca rezultat al acțiunilor de urmărire penală, a fost documentată o ședință din februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întâlnirea dintre ministrul transporturilor, directorul ASD, administratorii companiilor Global Trans Construct și Nouconst cu agentul economic câștigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 - Ialoveni. În timpul discuțiilor, acesta ar fi fost somat să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări (din suma totală de aproximativ 9 000 000 de euro) companiilor menționate mai sus. Ulterior, referindu-se la o indicație a ministrului, administratorul Global Trans Construct ar mai fi estorcat de la același agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400 000 de euro, o parte din bani (80 000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

Procuratura Anticorupție a inițiat o urmărire penală în temeiul art. 324 al.3 Cod penal - corupere pasivă. În acest dosar, ministrul și directorul ASD sunt coautori ai infracțiunii, iar agenții economici - complici. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Atunci când a fost escortat de polițiști Iurie Chirinciuc a declarat că „acțiunea CNA este un show politic. Le trebuie votul uninominal”, a declarat ministrul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal