FOTO. Cele mai devastatoare cutremure din istoria omenirii

FOTO. Cele mai devastatoare cutremure din istoria omenirii

Revista Historia a creat o scurtă cronologie a celor mai devastatoare cutremure din istoria omenirii. Pentru cutremurele petrecute înainte de apariția sistemului de măsurare a magnitudinii, aceasta a fost stabilită ulterior de specialiști. Aceștia au ținut cont de mai multe elemente (relatările contemporane, intensitatea distrugerilor, modificările geografice etc.). Exista divergențe între specialiști cu privire la magnitudinea seismelor, inclusiv în privința celor mai recente. 

În articol au fost folosite datele cel mai des întâlnite în sursele de informare:

11 octombrie 1138 - Siria

Publicitate

Cutremurul care s-a produs în ziua de 11 octombrie 1138 în Siria, a adus după sine moartea a nu mai puțin de 230.000 de persoane (conform cronicarului Ibn Taghribirdi)! Foarte afectat a fost orașul Alep, dar unda de șoc s-a simțit și la Damasc. Fortăreața Harim, ridicată de cruciați, s-a prăbușit, la fel și fortul musulman de la Al-Atarib.

23 ianuarie 1556 - China

Epicentrul cutremurului a fost în provincia Shaanxi, lângă orașul Huaxian. Seismul, care a avut o magnitudine de 8 grade/Richter, este considerat cel mai devastator cutremur din toate timpurile, numărul victimelor ridicându-se la peste 830 000. Pe porțiuni de sute de kilometri pătrați, totul a fost devastat; crevase de peste 20 de metri s-au căscat în pământ. În orașul Huaxian nici măcar o singură clădire nu a rămas în picioare; rata victimelor în unele provincii lovite de seism a fost de peste 60% din populație. Conform unor relatări ale supraviețuitorilor, rămase în cronici, în unele locuri „pământul a țâșnit în sus, formând dealuri ori s-a prăbușit pe neașteptate, dând naștere unor văi”.

1 noiembrie 1755 - Portugalia

Cutremurul, al cărui epicentru a fost la cca 200 km în largul Oceanului Atlantic (în direcție vest-sud-vest față de Capul Sf. Vicențiu) a lovit Lisabona în dimineața zilei de 1 noiembrie 1755 (Ziua Tuturor Sfinților). Seismul, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, a durat între 3,5 și 6 minute, distrugerile materiale și pierderile de vieți omenești fiind completate de un uriaș val tsunami. Numărul victimelor s-a ridicat la peste 50.000 (deși există controverse în acest sens, pentru că s-au avansat și cifre mult mai mari), în timp ce peste 85% din clădirile din oraș au fost dărâmate. Ceea ce nu a fost distrus de seism a căzut pradă flăcărilor, pentru că incendii devastatoare au izbucnit în toată Lisabona. Opere arhitectonice deosebite, biblioteci, biserici și catedrale, care adăposteau comori culturale neprețuite au fost distruse.

18 aprilie 1906 - SUA

Orașul San Francisco a fost lovit de un seism cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, în ziua de 18 aprilie 1906, la ora 17.12. Epicentrul a fost la doar trei kilometri de oraș și s-a resimțit până în Oregon și Nevada. Efectele distructive ale cutremurului au fost foarte mult agravate de un incendiu devastator. Pierderile umane s-au ridicat la peste 3.000, în timp ce un număr de locuitori estimat între 225 - 300.000 (din totalul de 410 000 cât avea orașul) au rămas fără un acoperiș deasupra capului.

O mare parte dintre aceștia s-au refugiat pe plajele din jurul orașului, unde au ridicat adevărate cartiere de corturi, în care continuau să locuiască chiar și la doi ani de la producerea dezastrului. O altă consecință a fost aceea că San Francisco a pierdut poziția de „motor economic” al Californiei, în fața Los Angelesului (pagubele materiale au însumat 400 de milioane de dolari - peste 6 miliarde de dolari în zilele noastre). Ca o curiozitate, dar care arată cât de puternic a fost seismul, merită amintit faptul că râului Salinas i s-a deviat cursul cu câțiva kilometri în urma cataclismului.

...

28 decembrie 1908 - Italia

Cutremurul, care s-a produs în Reggio Calabria, a avut magnitudinea de 7,2 grade Richter. 25% din populația regiunii a murit în urma seismului, a valurilor tsunami și a incendiilor. În orașul Messina această cifră s-a ridicat până la 40%! Numărul total al victimelor a depășit 72 000 (deși unele statistici indică o cifră de peste 100 000). Unda de șoc s-a propagat și în Malta, Muntenegru, Albania și insulele Ioniene.

16 decembrie 1920 - China

Unul dintre cele mai devastatoare cataclisme naturale ale secolului XX a avut loc pe 16 decembrie 1920, în regiunea Haiyuan (provincia Hansu), din China. Cutremurul s-a produs la ora locală 20.06, a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richter, făcând 234.000 de victime! Seismul a fost catalogat de intensitate XII pe scara Mercali, (adică distrugere totală), în Haiyuan, unde s-au înregistrat 73.000 de victime, și cu valori cuprinse între VI - XI, în alte zone, printre care și orașele Lanzhou, Taiyuan, Xining etc. Localități întregi au fost acoperite de pământ, în timp ce altele au fost devastate de inundații. Unda de șoc a fost resimțită până în Norvegia.

...

1 septembrie 1923 - Japonia

Un cutremur de 8,3 grade pe scara Richter s-a produs pe 1 septembrie 1923, ora 11.58, în regiunea Kanto, din Japonia. Conform relatărilor din epocă, durata minimă a cutremurului (care a devastat și orașul Tokio) a fost de patru minute, iar cea maximă de zece. În ceea ce privește numărul victimelor, există mai multe variante, care indică cifre cuprinse între 100.000 și 142.000 de morți! Cele mai multe pierderi umane și materiale s-au înregistrat în urma incendiilor care au izbucnit după producerea seismului. Catastrofa a fost completată și de un tsunami, care a măturat coastele peninsulei Izu. Statuia Marelui Budha, de la Kamakura (50 km de Tokio), care cântărea 93 de tone, a fost mutată cu câțiva metri, în urma mișcării pământului!

15 ianuarie 1934 - India

Provincia indiană Bihar a fost lovită de un cutremur cu o magnitudine de 8.4 grade Richter, pe 15 ianuarie 1934, la ora 14.13. Orașele Munger și Muzaffarpur au fost distruse complet, de acest seism cu epicentrul în estul Nepalului. Numărul victimelor s-a situat undeva la 30.000.

27 decembrie 1939 - Turcia

Provincia Erzincan, din estul Turciei, a fost devastată de cutremur pe 27 decembrie 1939. A fost de fapt o serie de cutremure, cel mai puternic având o magnitudine de 8,2 pe scara Richter. S-au înregistrat peste 32.000 de victime!

29 februarie 1960 - Maroc

Deși nu a avut o intensitate foarte mare (5,7 pe scara Richter), cutremurul care s-a petrecut în noaptea de 29 februarie 1960 a distrus orașul Agadir și a făcut circa 15.000 de victime. Alte câteva mii de persoane au fost rănite și zeci de mii au rămas fără adăpost. Orașul avea să fie reconstruit la câțiva km depărtare de vechea „vatră”.

31 mai 1970 - Peru

Epicentrul cutremurului de 7,9 pe scara Richter s-a situat la circa 30 de kilometri de orașul - port Cimbote. Distrugerile, umane și materiale, nu au fost niciodată pe deplin stabilite. La cinci zile de la producerea seismului, oficialitățile vehiculau cifra de 30.000 de victime; după câteva zile, aceasta crescuse la 50.000, pentru ca după câteva săptămâni, să ajungă la 70.000! Sate întregi au fost acoperite de pământ și peste un milion de oameni au rămas fără locuințe.

28 iulie 1976 - China

Cel mai devastator cutremur din secolul XX s-a produs în dimineața zilei de 28 iulie 1976, în provincia Hebei, din China, cel mai afectat fiind orașul industrial Tangshan. Magnitudinea seismului s-a situat între 7,8 - 8,2 grade pe scara Richter; cea mai puternică replică a avut la rândul ei o intensitate de 7,8 grade. Numărul victimelor, raportat inițial de guvernul chinez a fost de 655.000! Ulterior s-a revenit asupra cifrei, ajungându-se la 240 - 250.000 de victime, deși au existat și există voci care susțin că numărul inițial nu era cu nimic exagerat. Majoritatea clădirilor din Tangshan au fost distruse. Unda seismică a făcut pagube și în alte orașe și a fost resimțită și la Beijing. China nu a acceptat ajutorul internațional oferit de Națiunile Unite, desfășurând operațiunile de salvare numai cu forțe proprii. Orașul a fost reconstruit din temelii și are astăzi peste un milion de locuitori.

7 decembrie 1988 - URSS

RSS Armenia a fost lovită de un puternic cutremur pe 7 decembrie 1988, care a devastat regiunea Spitak. Seismul cu o magnitudine de 6,9 grade, a ucis 25 000 de oameni și a provocat daune de peste 4 miliarde de dolari. În urma cataclismului, pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Uniunea Sovietică (prin vocea lui Gorbaciov), a solicitat ajutor umanitar Occidentului.

17 august 1999 - Turcia

Cutremurul de 7,6 grade pe scara Richter, din ziua de 17 august 1999, a devastat provincia Kokaeli și în special orașul Izmit. Numărul oficial al victimelor a fost de cca. 17 000, dar surse neoficiale susțin că acesta ar fi mult mai mare (de până la 40 000). Peste 600 000 de persoane au rămas fără locuințe.

8 octombrie 2005 - Pakistan

Seismul care a lovit Pakistanul în zona Muzaffarabad - Kashmir, a avut o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter. Cel puțin 86 000 de persoane au murit și alte 69 000 au fost rănite. Zeci de mii de locuințe s-au prăbușit; pagube materiale s-au înregistrat inclusiv în capitala țării, Islamabad, dar și în India, China, Afganistan și Tadjikistan. Patru milioane de oameni au rămas pe drumuri.

12 mai 2008 - China

Cel mai recent cutremur, care a lovit China, a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter și a devastat zona Chengdu - Lixian - Guangyuan (provincia Sichuan). S-au înregistrat peste 87.000 de victime (cca 70.000 morți, restul dispăruți); 15 milioane de persoane au fost evacuate, 5 milioane au rămas fără locuințe, pagubele materiale ridicându-se la 86 miliarde de dolari. Orașele Beichuan, Dujiangyan, Wuolong, Yingxiu au fost complet distruse.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal