INTERVIU VIDEO. Ce spune directorul SunCommunications despre digitalizarea serviciilor de telecomunicații

INTERVIU VIDEO. Ce spune directorul SunCommunications despre digitalizarea serviciilor de telecomunicații
Foto: captură video


Subiectul digitalizarii TV de ceva timp este unul abordat de către un număr din ce în ce mai mare de persoane. Este important ca fiecare persoană să înțeleagă ce presupune digitalizarea serviciilor în domeniul telecomunicațiilor și cum îi va influența viața. UNIMEDIA a realizat un interviu cu directorul general al companiei Sun Communications, John Maxemchuk, în cadrul căruia a încercat să aducă mai multă lumină în direcția digitalizării sectorului de telecomunicații. Vă propunem să vedeți interviul integral mai jos. 

UNIMEDIA: Direcția principală de dezvoltare a pieței de telecomunicații vizează digitalizarea serviciilor. Ce presupune acest proces?

John Maxemchuk: Aceasta este o investiție, desigur. Fiecare operator din telecomunicații trebuie să investească în rețele, să se dezvolte, să fie gata pentru era digitală. Sun Communications a făcut această investiție. Noi am fost primul operator din Moldova care a oferit servicii TV în format digital. Le-am lansat în 2006. Pas cu pas toți vor adopta această direcție. Este ceva scump, dar este un pas pentru viitor. Toți trebuie să facă acest plan de buget.

UNIMEDIA: Ce înseamnă nemijlocit digitalizarea serviciilor de telecomunicații?

J. M.: Mulți oameni nu înțeleg care sunt beneficiile. Posibil ei știu că e o altă calitate, ceea ce este corect. Cu DTV poți fi și în format HD, 3D. Acestea sunt câteva din posibilități. Dar, procesul înseamnă mai mult decât atât. Ei pot să aleagă limba. De exemplu, Euronews difuzează în opt limbi. Video este același, iar cu telecomanda poți alege engleză sau rusă, sau română sau germană. Îmi imaginez o familie care vrea să privească ceva în română, iar copii să învețe limba engleză și atunci când copiii privesc acest telecanal pot schimba și să urmărească același post TV în engleză. Mulți oameni au auzit că Moldova trebuie să treacă la TV digital până în 2015, dar ei nu înțeleg exact ce înseamnă aceasta. Ei spun că este un regulament al Uniunii Europene, ei înțeleg ceva despre acest proces care, de fapt, se referă la sistemul TV vechi când semnalul este recepționat de antena de pe acoperiș. Mulți își amintesc aceasta din copilărie. În sate, mai pot fi văzute case cu antene pe acoperiș care au 3, 4, 6 sau 8 canale și atât. Iată, aceste sisteme sunt cele care trebuiesc să fie digitalizate până în 2015. Nu este un regulament pentru cablu. Cu siguranță, serviciul analog prin cablu va rămâne și după 2015. Este important ca oamenii să înțeleagă ce este diferit în acest regulament.

UNIMEDIA: Cât de greu sau ușor le este operatorilor din piață, dar și cetățenilor de rând să accepte această schimbare?

J. M.: Avem mulți operatori prin cablu, analogic. Ei sunt mici. Eu nu știu dacă ei au lansat deja DTV, dacă au făcut aceste investiții sau nu. Pentru ei cred că va fi scump. În general domeniul telecomunicațiilor este un domeniu scump. Are nevoie de multe investiții în tehnologii. Aceste investiții trebuiesc făcute în fiecare an. Oamenii trebuie să înțeleagă că este o evoluție nu o revoluție. Oamenii trebuie să înțeleagă ce însemană acest digital. Pas cu pas ei o să înțeleagă ce este bun pentru ei și de ce nu au nevoie. Dacă cineva trece de la bicicletă la mașină, niciodată nu o să se întoarcă la bicicletă ca să meargă prin tot orașul. Se va rezuma doar să facă sport.

UNIMEDIA: Ce face compania dvs pentru a promova acest proces de digitalizare a serviciilor în telecomunicații? 

J.M.: Primul lucru este să facem acest serviciu accesibil. Dacă cineva analizează pachetul nostru și prețul oferit, înțelege că prețul pentru DTV este aproape la fel ca la analogic. Este foarte ușor să faci schimbarea, să încerci, să vezi ce înseamnă digital, limbă, calitate. Noi încercăm să facem să fie cel mai ușor să dezvolți și să schimbi. Aceasta este strategia noastră din 2006. Încă un pas pentru pregătirea pieței este și promoția pe care am lansat - „Trăiască evoluția”. Sunt 560 de premii. Cei care acum vor decide să treacă la digital au șanse foarte mari să câștige ceva.

UNIMEDIA: Este adevărat că oamenii i-au foarte greu această decizie, de a face o schimbare în viața lor. Cum încearcă Sun Communicatios să-i convingă și cât de comod este pentru ei să facă această schimbare?

J.M.: Noi înțelegem că oamenii au griji cotidiene și telecomunicațiile nu este cel mai important lucru pentru ei. Ca să schimbe ceva, oamenii trebuie să fie atenți, trebuie să se gândească la asta. Este oarecum dificil. Ei au viață, au familie. În general dacă o companie de telecomunicații încearcă să le „împingă” ceva, e neplăcut pentru ei. Noi încercăm să respectăm aceasta și să facem această trecere ușor. Ei înțeleg că trecerea la digital TV este un pas. Mulți oameni nu sunt gata în fiecare zi să schimbe ceva în viața lor. Ce facem noi? În primul rând, prețul pachetului este unul accesibil. Plus, oricine poate veni în biroul nostru de pe Ștefan cel Mare să privească televizorul în format digital, poate încerca telefonia digitală. Astfel, ei au posibilitatea să vadă toate acestea, dacă au timp și vor. Și acest interviu cu dvs pe care îl facem acum are scopul de a învăța populația ce înseamnă digital. Pas cu pas ei vor învăța și vor înțelege că aici vorbim de viitor, dar nu doar de viitorul și schimbările în tehnologii. Este un viitor mai bun. Ei pot face mult mai mult. Acest proiect este încă un pas să înveți piața ce posibilități există cu semnalul digital. Noi înțelegem că asta înseamnă lucru pentru clienți să înțeleagă ce este digital și ce trebuie să facă pentru această schimbare. Cineva trebuie să vină și să instaleze un echipament special. Noi încercăm să facem să fie plăcut. Este rapid, este ușor. Mai oferim și alte posibilități. Oferim un pachet triple-pay. Sun Communications este prima companie care a făcut o astfel de ofertă - DTV, telefonie și Internet și aparte TV analog gratis.

UNIMEDIA: Cât timp durează conexiunea?

J. M.: În general 30 de minute la DTV dacă cineva este deja conectat la abonament. Dacă că e un client nou atunci ar putea dura până la 45 de minute și cu Internet - o oră. Rapid. Oamenii pot alege în ce zi să venim. Noi nu vrem să le creăm un deranj abonaților.

UNIMEDIA: Dacă am face o comparație a situației de pe piața locală cu cea de pe piața internațională. Unde suntem noi, la ce nivel? Inclusiv la capitolul preț, servicii oferite, s.a.m.d.

J.M.: Mulți oameni știu că la capitolul Internet, Moldova este unul din lideri în lume. Viteza de Internet în Moldova este una din cele mai mari din lume. Noi am făcut încă un pas în acest an. Până la 300 de Mb foarte accesibili, în tot orașul este posibil acum. Moldova a ajuns la un nivel avansat ca în toată lumea - să fii digital și să ai această posibilitate să privești televizorul la orice device. Este un nivel care doar acum ajunge în Elveția, Germania. Sun Communications și Moldova au ajuns la acest nivel cu toată lumea. Este ceva avansat și cu un preț accesibil. În general noi avem servicii de telecomunicații accesibile. În toată lumea este foarte dificil să găsești servicii TV cu 5 - 6$. Este imposibil. În Elveția, de exemplu, 120 de posture TV în format digital costă 80 sau 100 de EUR lunar. Nimeni nu are o astfel de ofertă pentru 5-6$. Aceasta este misiunea companiei Sun Communications timp de 20 de ani. Noi luptăm să oferim aceste servicii și acest preț.

Agora: Pentru perioada următoare Sun Communications cu ce noutăți mai vine?

J. M.: Anul 2014 este unul foarte interesant. Noi suntem fericiți acum. Noi am făcut investiții mari în rețeaua noastră. În ultimile șase luni am investit mai mult de 1,5 mln de dolari în rețea și tehnologii. Am crescut viteza la Internet, până la 300 de MB. Noi acum avem un joc. Cine vrea să își instaleze viteza de 300 de MB noi venim și instalăm într-o singură zi. Dacă nu reușim să facem asta, prima lună este gratuită. Noi am făcut investiții în Live TV. Cu WiFi fiecare ecran este un televizor. Acum în 2014, noi înțelegem că mulți mai mulți oameni iau ca pe o distracție calculatorul, laptop-ul, iPad-ul, smartphone-ul. Piața s-a schimbat. Televizorul este doar unul din ecrane prin intermediul căruia oamenii se distrează. Cu „TV Evrywhere” pe fiecare ecran pot fi privite programele de televizor. Noi suntem foarte fericiți, cu multă energie în 2014. Ne-am dezvoltat mult și acum Sun Communications este lider pe piață. Nimeni nu are ce avem noi acum. Eu cred că toți acum fug să ajungă la nivelul nostru. Sunt concurenți buni și eu cred că toată piața va avea de câștigat din această dezvoltare. Nu este prima dată când Sun Communications schimbă piața. Suntem mândri de ceea ce am reușit să facem în 2014. E un an bun.

UNIMEDIA: Dle Maxemciuc, eu vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție interesantă. Sper ca abonaților dvs și nu numai să le fie de folos și vă urez mult succes în activitatea dvs.

J. M.: Și noi vă mulțumim. UNIMEDIA este un partener bun și noi suntem fericiți să lucrăm împreună.

„Hai Digital!”, campania care îți spune ce au în comun serviciile calitative în telecomunicații și digitalizarea. 

Campanie implementată de UNIMEDIA și Agora, cu susținerea Sun Communications.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.