Numărul contravențiilor din R. Moldova s-a micșorat cu 26%, în 2016

Numărul contravențiilor din R. Moldova s-a micșorat cu 26%, în 2016
Foto: bugetul.ro

Potrivit datelor statistice numărul contravențiilor constatate anul trecut a fost în descreștere cu 26%, iar cele din domeniul circulației rutiere s-au redus cu 35,6%. Totuși, acestea din urmă dețin circa 50% din numărul total de contravenții. Din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate doar 76 milioane lei sau mai puțin de 40%.

În anul 2016 au fost constatate 417,5 mii contravenții, cu 28,0% mai puțin comparativ cu anul precedent. Pentru majoritatea cazurilor de contravenții constatate au fost aplicate pedepse (95,4%). Din numărul total al hotărârilor adoptate, 5,3 mii (1,3%) au fost transmise organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind faptul că în acțiunile contravențiilor se conținea indiciul infracțiunii. În medie, la 1000 persoane revin 112 cazuri de contravenții constatate însoțite de aplicarea pedepselor.

În rezultatul examinării contravențiilor pe parcursul anului au fost aplicate 6,7 mii avertizări, 390,7 mii amenzi (cu 27,3% mai puțin comparativ cu anul 2015) și 1,4 mii privări de anumite drepturi.

Din totalul contravențiilor cu aplicare de amenzi, 84,3% aparțin organelor Ministerului Afacerilor Interne, 3,6% - organelor de control financiar, 3,1% - judecătoriilor raionale și municipale, 2,5% - organelor de protecție a mediului, 1,4% - Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și 1,2% - organelor specializate în domeniul transporturilor etc.
Cele mai multe contravenții în rezultatul cărora au fost adoptate hotărâri privind aplicarea pedepselor, au fost înregistrate în mun. Chișinău (58,7%), după care urmează regiunea Centru (17,6%), Nord (14,1%) și Sud (8,2%). 

Amenzi aplicate şi încasate, 2006-2016

Fiecare al doilea caz de contravenții este din domeniul circulației rutiere

Pe categorii de contravenții, aproape fiecare al doilea caz îl reprezintă încălcările în domeniul circulației rutiere, urmate de contravențiile ce atentează la ordinea publică și securitatea publică (14,2%), contravenții ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile mobiliare (9,0%), contravențiile care atentează la drepturile politice, de muncă și alte drepturi constituționale ale persoanei fizice, dar și cele care atentează la sănătatea populației, persoanei, la starea sanitar-epidemiologică (câte 5,1%).

În total, pe parcursul anului 2016 au fost constatate 217,2 mii cazuri de contravenții în domeniul circulației rutiere sau cu 35,6% mai puțin comparativ cu anul precedent. Dintre acestea 216,1 mii cu aplicare de pedepse, în majoritatea cazurilor au fost aplicate amenzi (97,2%), 4,7 mii avertizări (de 2 ori mai puține comparativ cu anul precedent), 1359 din cazuri au implicat privarea de anumite drepturi, iar în 46 de cazuri a fost aplicat arestul contravențional.

De cele mai dese ori au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere (19,2%), pentru încălcarea regulilor de înmatriculare, înregistrare de stat, revizie tehnică a vehiculelor (18,6%), pentru exces de viteză (16,1%), pentru încălcarea regulilor de oprire și neacordarea de prioritate pietonilor și altor participanți la traficul rutier (15,9%), pentru încălcarea regulilor de exploatare a vehiculelor (10,3%), pentru încălcarea regulilor de folosire a centurii de siguranță, a căștii de protecție și a regulilor privind convorbirile radiotelefonice (4,5%) și pentru conducerea vehiculului de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere sau vinieta (3,3%).

Pentru părăsirea locului în care s-a produs accidentul rutier au fost aplicate 470 sancțiuni cu privare de anumite drepturi (cu 7 la sută mai mult față de anul precedent), iar în 34 cazuri s-a aplicat arestul contravențional. Pentru conducerea vehiculului în stare de ebrietate au fost trase la răspundere 2445 persoane comparativ cu 1786 persoane în anul 2015.

Contravențiile care atentează la ordinea și securitatea publică constituie 57,5 mii cazuri, inclusiv în cazul a 56,6 mii cazuri au fost aplicate pedepse. Comparativ cu anul 2015, această categorie de contravenții s-a micșorat cu 14,5%. Pentru aceste încălcări preponderent este aplicată amenda (99,9%).

Pedepsele cel mai des sunt aplicate pentru huliganism nu prea grav care constă în încălcarea ordinii publice (45,1%), pentru consum de băuturi alcoolice și apariția în stare de ebrietate în locurile publice (33,5%), tulburarea liniștii (12,9%), încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor (3,9%) și încălcarea termenului de înregistrare a armei sau prelungirea permisului de deținere (2,5%), etc.

Contravențiile ce atentează la sănătatea populației, persoanei, la starea sanitar-epidemiologică au constituit 24,5 mii, inclusiv în cazul a 20,2 mii a fost aplicată pedeapsa. Amenda a fost aplicată în proporție de 96,9%, 197 sancțiuni cu muncă neremunerată în folosul comunității și 32 cazuri de arest contravențional. În această categorie, predomină încălcările ce țin de vătămarea intenționată ușoară a integrității corporale (64,9%), încălcarea legislației privind controlul asupra plasării pe piață și consumul produselor din tutun (13,7%), procurarea sau păstrarea ilegală de substanțe narcotice sau alte substanțe psihotrope ori consumarea unor astfel de substanțe fără prescripția medicului -6,4% și fumatul și consumul de alcool în locuri interzise - 5,6% (cu 32,6% mai mult față de anul precedent).

Contravențiile ce atentează la drepturile politice, de muncă și la alte drepturi constituționale ale persoanei fizice au constituit 23,8 mii cazuri de contravenții constatate, inclusiv 20,5 mii cazuri cu aplicare de pedepse. Dintre acestea, 17,1 mii (83,7%) sunt pedepse pentru injuria adusă în public, iar vorbele sau faptele care înjosesc onoarea și demnitatea persoanei și neîndeplinirea obligațiilor de întreținere, educare și instruire a copilului constituie 13,8%. Și în cazul acestora, preponderent este aplicată amenda, dar au fost înregistrate și 31 cazuri de aplicare a pedepsei cu munca neremunerată în folosul comunității și 3 avertizări.

În anul 2016, suma amenzilor aplicate a constituit 191,0 milioane lei sau cu 24,3% mai puțin față de anul precedent. Din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate numai 76,0 milioane lei sau 39,8%.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Prima casă: Prin intermediul programului au fost procurate până în prezent 8.073 locuințe

Prima casă: Prin intermediul programului au fost procurate până în prezent 8.073 locuințe

Statistici de Ziua Profesorului: Aproape o treime dintre deputații din actualul Parlament sunt pedagogi sau au studii în domeniu

Statistici de Ziua Profesorului: Aproape o treime dintre deputații din actualul Parlament sunt pedagogi sau au studii în domeniu

Dosarul de contrabandă de la vama Leușeni cu peste 150.000 de țigări: Statul a încasat valoarea autocamionului confiscat

Dosarul de contrabandă de la vama Leușeni cu peste 150.000 de țigări: Statul a încasat valoarea autocamionului confiscat

Advertoriale
Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Partidul Șor a organizat un flashmob împotriva lui Spînu: Ei cu milioane, dar noi murim de foame (LIVE)
 • 2
  Cu frica de iarnă și lemnele la dos. Cum se pregătesc să întâmpine frigul doi vârstnici din Hîncești (VIDEO)
 • 3
  Avans spectaculos al armatei ucrainene în regiunea Herson. Unele surse afirmă că frontul din zona de nord s-ar fi prăbușit
 • 4
  Negocierile dintre Ucraina și Putin, imposibile: Volodimir Zelenski a semnat decretul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.