Pietrișul satului, la piața primarului: Locuitorii din Tocuz au prevenit un furt prinzând edilul în flagrant

Pietrișul satului, la piața primarului: Locuitorii din Tocuz au prevenit un furt prinzând edilul în flagrant

Mai mulți locuitori din satul Tocuz, raionul Căușeni, s-au mobilizat și au prevenit, la finele anului trecut, un eventual furt al câtorva tone de pietriș care au fost aduse în sat pentru repararea unui drum din localitate. Prins în flagrant delict, primarul a găsit rapid o ieșire din situație și… a scăpat de dosarul penal. Acesta a încheiat un contract cu SA „Drumuri Căușeni” și a cumpărat pietrișul din banii Primăriei pentru a face o cărare la cimitirul din Tocuz, se arată într-un articol publicat în buletinul „Bugete fără secrete”.

Consiliul raional Căușeni a alocat, în anul 2016, peste 600 de mii de lei pentru reparația a doi kilometri de drum la intrarea în satul Tocuz. Atunci când lucrările erau în toi, camioanele veneau de la raion pline ochi cu pietriș și îl depozitau în centrul satului. Un camion, însă, a oprit într-o zi la „piața primarului” din sat și a descărcat acolo peste zece tone de pietriș. Văzând acest lucru, un grup de locuitori ai satului Tocuz au dat alarma: au chemat poliția și responsabilii din raion la o ședință de urgență organizată la Primăria Tocuz pe 7 decembrie 2016. Președintele raionului Căușeni de atunci, Ion Ciontoloi, a spus clar că pietrișul era destinat pentru reparația drumului și acolo trebuie să ajungă, iar oamenii legii au anunțat că au pornit un dosar penal.

CĂRARE LA CIMITIR

La patru luni de la eveniment, satul Tocuz rămâne împărțit tot în două vizavi de pățania cu pietrișul care a ajuns, până la urmă, în cimitirul satului. Mai mulți locuitori din satul Tocuz, raionul Căușeni, s-au mobilizat și au prevenit, la finele anului trecut, un eventual furt al câtorva tone de pietriș care au fost aduse în sat pentru repararea unui drum din localitate.

EFICIENȚA CHELTUIELILOR

Pietrișul satului, la piața primarului În timp ce unii laudă primarul că a făcut o cărare în cimitir cu pietrișul buclucaș, alții ironizează „proiectul” primarului. „Da, în cele din urmă, primarul a dus pietrișul la cimitir. A făcut-o de nevoie, după ce a fost prins că a vrut să-l fure și a găsit repede o ieșire din situație. Când a văzut că lumea se revoltă, l-a dus la cimitir. Cui îi trebuie cărare la cimitir, unde sunt morminte, când nu ai drumuri bune în sat?”, spune o locuitoare din Tocuz, rugând să nu i se facă public numele, de teamă ca primarul „să nu se răzbune”.

Și consilierul local, Ștefan Grosu, este de aceeași părere. „Primarul a dus inițial pietrișul pe proprietate privată și, după ce s-a făcut gălăgie, l-a cărat la cimitir”, zice alesul local. Acesta nu știe cu ce s-a încheiat acest caz, fiindcă polițistul de sector a fost invitat la o ședință a Consiliului local să vorbească despre soarta dosarului deschis pe numele primarului, dar omul legii așa și nu a mai venit.

PESTE 3,5 MII DE LEI DIN BUGETUL PRIMĂRIEI ȘI UN CONTRACT CONTROVERSAT

Liuba Dărănuță, directoarea gimnaziului din sat, nu crede nici acum în scuza primarului că a vrut din start să facă o cărare în cimitir cu pietrișul depozitat pe teritoriul pieței care aparține familiei primarului Alexandru Țurcan. „Dacă îl depozita din start la cimitir, nu era gălăgie. Dar scopul inițial a fost altul”, este convinsă doamna Dărănuță. Întâmplător sau nu, dar Primăria Tocuz are un contract încheiat între instituție și SA „Drumuri Căușeni” chiar în ziua scandalului, pe 7 decembrie 2016 (nr.74), prin care aceasta cumpără zece tone de pietriș cu suma de 3 525 de lei.

Surse de la Primăria Tocuz au declarat pentru „Bugete fără secrete” că, de fapt, acest contract a fost încheiat mai târziu, dar a fost pusă data de 7 decembrie pentru a spulbera suspiciunile că primarul ar fi vrut să-și ia pietrișul pentru nevoi personale. Contabila de la Primăria Tocuz, Maria Tricolici, a evitat să ne dea un răspuns tranșant la această acuzație, dar ne-a spus că plata pentru pietriș a fost făcută mai târziu. „Am achitat după acel scandal, dar nu țin minte exact când anume. Da, pietrișul a fost dus inițial la piața primarului, deși trebuia dus direct la destinație. Poate ceva nu este în regulă, dar poate e doar o senzație”, comentează ambiguu contabila.

Menționăm că, potrivit datelor publicate pe localbugets.viitorul.org, Primăria Tocuz a cheltuit, în 2014, mai mult decât a câștigat: cheltuieli de 4,497 de milioane de lei și venituri de 4,23 de milioane de lei, dintre care doar 14,5% au fost venituri proprii.

DOSARUL A FOST CLASAT

Întrebat cum a ajuns totuși pietrișul pe proprietatea familiei primarului de Tocuz, Valeriu Afteni, șeful districtului Căușeni de la SA „Drumuri Căușeni”, instituția care repara drumul din Tocuz, ne-a spus că pietrișul era depozitat în centrul satului, dar la un moment dat nu mai încăpea. „Și primarul a spus să-l ducem la piață. Întrebați-l pe el de ce acolo. El e stă- pân în sat și el decide”, declară Afteni.

Primarul de Tocuz spune astăzi altceva. Potrivit lui Alexandru Țurcan, cei de la SA „Drumuri Căușeni” au decis să-l depoziteze „la piața unei rude de-ale mele”, pentru că nu mai încăpea în centru. Primarul a adăugat că pietrișul nu a fost dus inițial la cimitir, „fiindcă era glod și mașinile nu se puteau ridica”.

„Nu mai țin minte când am încheiat contractul de procurare a pietrișului. Am fost la poliție, am dat explicație, acum așteptăm judecata”, a declarat primarul pentru „Bugete fără secrete”.

Însă, Alexandru Țurcan nu va mai trebui să meargă la judecată. Inga Petrov, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Căușeni, ne-a spus că dosarul penal deschis în acest caz a fost transmis procurorilor din Căușeni, care, printr-o ordonanță semnată pe 9 ianuarie 2017, au decis neînceperea urmăririi penale pe cazul tentativei de furt al pietrișului de la Tocuz.

Vezi și aceste știri
Caz de braconaj în Rezervația Natuarală „Codrii”: Ar fi împușcat un cerb și ar fi fugit în pădure

Caz de braconaj în Rezervația Natuarală „Codrii”: Ar fi împușcat un cerb și ar fi fugit în pădure

Candu, despre candidatul la prezidențiale: Orice partid care reușește să ajungă la un nivel eficiență este păcat să nu aibă un candidat pentru alegeri

Candu, despre candidatul la prezidențiale: Orice partid care reușește să ajungă la un nivel eficiență este păcat să nu aibă un candidat pentru alegeri

AMDM dă asigurări că farmaciile din țară dispun de măști de protecție. Prețul variază în funcție de calitate

AMDM dă asigurări că farmaciile din țară dispun de măști de protecție. Prețul variază în funcție de calitate

Advertoriale
Săptămânalul de analiză economică al Victoriabank a ajuns la ediția 100

Săptămânalul de analiză economică al Victoriabank a ajuns la ediția 100

Pe urmele epidemiei de gripă. Ce reguli ar trebui să respectăm

Pe urmele epidemiei de gripă. Ce reguli ar trebui să respectăm

Refinanțarea creditelor te ajută să economisești. Cum poți afla mai multe despre această procedură

Refinanțarea creditelor te ajută să economisești. Cum poți afla mai multe despre această procedură

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  Ghețarii se topesc văzând cu ochii: NASA a publicat o serie de imagini care demonstrează că Antarctica rămâne fără gheață
 • 2
  Grevă sau nu prea? De dimineață, pe străzile capitalei, au putut fi observate mai multe microbuze de linie (FOTO)
 • 3
  Doi colonei SPPS s-ar fi îmbătat și ar fi distrus o mașină nouă din cadrul instituției
 • 4
  Microbuzele care nu au ieșit astăzi la linie ar putea rămâne definitiv fără contract cu Primăria. Ceban: „Nu vreți, stați acasă”
Autentificare