Lăcătuș, cusătoreasă și... fost vicepremier, decorați de Dodon de 1 mai

Lăcătuș, cusătoreasă și... fost vicepremier, decorați de Dodon de 1 mai
Foto: Agora.md/Dima Iacovlev

Președintele Igor Dodon a oferit mai multe distincții de stat cu ocazia Zilei Solidarității Oamenilor Muncii. Printre cei decorați se numără o cusătoreasă, un lăcătuș, un operator la mulsul mecanizat într-un colhoz din UTA găgăuză, dar și un fost vicepremier comunist. 

Dodon a oferit distincții de stat „pentru muncă îndelungată și ireproșabilă în diverse domenii, merite față de stat și succese deosebite în activitatea profesională” următoarelor persoane: 

1. „Ordinul de Onoare”
- Olga Ovcinnicova - jurist emerit. 70 de ani de activitate pedagogică și științifică, jurist, pedagog și profesionist desăvîrșit, una din fondatorii Facultății de Drept a Universității de Stat din Chișinău, autor al proiectului Codului civil (1964), autor a numeroase cercetări și publicații, fost vice-decan al Facultății de Drept a Universității Slavone din Moldova.

2. Ordinul „Gloria Muncii”
- Andrei Cemârtan - mecanizator în Societatea pe Acțiuni „Avicola Corlăteni”, raionul Rîșcani. Activează în complexul agroindustrial mai bine de 45 de ani, avînd merite în sporirea eficienţei producţiei agricole.
- Gheorghi Glavcev - director al Societății cu Răspundere Limitată „Agrofavor”, raionul Taraclia. Activitate îndelungată și prodigioasă în complexul agroindustrial, din 2007 până în prezent se ocupă cu succes de tehnologia de înființare, formare și producere a soiurilor cu potențial ridicat de producție a strugurilor de masă.
- Ion Ilieș - conducător artistic al Ansamblului de Dansuri Populare „Arnăutul”, orașul Rîbnița care a fost fondat în 1986 și este unul dintre ansamblurile de dansuri populare, care păstrează în repertoriul său dansurile folclorice culese din diferite localităţi ale Moldovei, păstrează autenticitatea iniţială.
- Elena Olaru - cusătoreasă la Fabrica de Confecţii „Ionel” SA. Activează mai bine de 50 de ani în domeniu. Îndeplinește cele mai complicate operațiuni din procesul de producere, care necesită multă atenție și îndemînare, contribuie la inițierea în profesie a tinerilor muncitori.
- Vladimir Spițîn - antrenor emerit de polo pe apă, unul din fondatorii școlii de polo pe apă în Moldova. Are mai mult de 50 de ani de activitate pedagogică, a contribuit la pregătirea unor sportivi de performanţă care au obţinut succese înalte în cadrul diverselor competiţii, inclusiv internaţionale.

3. Medalia „Meritul Civic”
- Nadejda Dragan - operator la mulsul mecanizat în colhozul „Pobeda”, UTA Găgăuzia. Activează mai mult de 15 ani, înregistrînd o sporire esențială a cantității de producție, demonstrează abilități de identificare a unor soluții inedite la diverse probleme tehnice, consecventă și responsabilă.
- Vera Ostafciuc - curățitor teritorii la Întreprinderea Municipală „Gospodăria Locativ-Comunală Bălți”. Activează în jur de 20 de ani, se evidențiază printr-o responsabilitate deosebită, locatarii sectoarelor deservite deseori au scris numeroase scrisori de recunoștință față de această persoană.
- Piotr Petrovici - conducător de brigadă în Societatea cu Răspundere Limitată „Agro-Sadîm”, municipiul Comrat. Activitate îndelungată și prodigioasă în complexul agroindustrial, obține cele mai înalte sporuri de recoltă, contribuind meritoriu la dezvoltarea infrastructurii social-economice.
- Tamara Rusu - lăcătuș în Societatea cu Răspundere Limitată „Chișinău-Gaz”. Doar în anul 2013 a localizat peste 250 de scurgeri de gaze și a emis circa 50 de interdicții, în urma cărora s-au stopat lucrările de terasament, ce prezentau un pericol real pentru gospodăria de gaze naturale.

4. Titlul onorific „Om Emerit”
- Alexandru Boiarciuc - director al Societății pe Acțiuni „Arhproiect”, municipiul Chișinău. Unul din cei mai cunoscuți arhitecți dedicați profesiei mai mult de 50 de ani, a participat la crearea școlii naționale de arhitectură, la educarea și formarea tinerilor specialiști din domeniu, fiind cîștigător al concursurilor republicane și internaționale.

5. „Ordinul Republicii”
- Dmitrii Todoroglo - activează în organele administrației publice mai bine de 26 de ani, inclusiv în calitate de deputat, vice-prim-ministru, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, președinte al Comisiei parlamentare, contribuind la perfecționarea legislației în domeniul agroindustrial.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza

Daniela Cociu și Maria Olărașu, în top 10 la Mondialul din Canada

Daniela Cociu și Maria Olărașu, în top 10 la Mondialul din Canada

Advertoriale
Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski face parte din echipa ONU la Centrul de Coordonare Comună de la Istanbul
 • 3
  Institutul pentru Studiul Războiului: Armata rusă depozitează mine și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie
 • 4
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.