55.000 de documente medievale pot fi accesate online

55.000 de documente medievale pot fi accesate online
Foto: historia.ro

Pe 25 aprilie s-a desfășurat la Universitatea din București conferința de închidere a proiectului „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României”. Coordonatorul proiectului, conf. univ. dr. Marius Diaconescu, a prezentat rezultatele proiectului și a mulțumit echipei de proiect, formată în majoritate din tineri - experți paleografi, arhiviști, operatori de scaner și personal administrativ. 

S-a evidențiat rolul proiectului în dezvoltarea resurselor umane: mai importantă decât baza de date realizată în proiect este resursa umană formată, acești tineri istorici, 10 experți paleografi din București și Cluj-Napoca, care și-au perfecționat cunoștințele de paleografie latină și de istorie medievală și sunt viitorii istorici, care vor studia, cerceta și scrie despre istoria medievală a românilor, scrie Historia.

Ca manager de proiect a avut încredere în tineri, care la începutul proiectului erau studenți la master sau doctoranzi, și este foarte mulțumit de prestația lor în echipa de proiect.

Proiectul a fost implementat de Universitatea din București în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 în cadrul Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural.

Cu ocazia conferinței, toți invitații - prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universității din București, dr. Ioan Drăgan, Directorul Arhivelor Naționale ale României, conf. univ. dr. Florentina Nițu, Decanul Facultății de Istorie, conf. univ. dr.Ionuț Costea de la Universitatea Babeș-Bolyai și consilier Lorena Popescu din partea Unității de Management a Proiectului din Ministerul Culturii și Identității Naționale - au subliniat importanța proiectului pentru cercetarea istoriei medievale și pentru conservarea patrimoniului cultural.

Partenerii din Norvegia - Inga Bolstad, Director General al Arhivelor Naționale ale Norvegiei și Ole Gausdal, coordonator relații internaționale - au transmis prin mesaje video felicitări echipei de proiect și s-au declarat mulțumiți și impresionați de acest parteneriat.

Doi tineri istorici - drd. Rebeca Dologa și drd. Dorel Țuinea, experți paleografi care au prelucrat mii de documente de-a lungul implementării proiectului, au subliniat importanța proiectului pentru dezvoltarea lor profesională ca istorici și și-au exprimat speranțele lor într-o cunoaștere mai avansată a istoriei medievale prin utilizarea documentelor digitizate în baza de date. 

În cadrul proiectului au fost digitizate toate documentele anterioare anului 1600 păstrate în Arhivele Naționale ale României, indiferent de forma de păstrare - original, copie sau rezumat. În total au fost scanate 39.850 unități arhivistice în arhivele centrale și județene, cele mai multe documente fiind la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, cu 20.000 unități arhivistice. Prin prelucrarea acestor unități arhivsitice rezultă circa 55.000 de documente, datorită copiilor și rezumatelor.

Documentele pot fi cercetate în baza de date www.arhivamedievala.ro, realizată în acest proiect. Există mai multe căi de căutare, după cuvinte cheie, după nume de persoane sau localități, după numele fondului arhivistic, dupa dată sau interval de timp etc.

Baza de date va permite o cunoaștere mai bună a istoriei românilor, ungurilor și a sașilor, dar și a altor populații care au trăit în Evul Mediu în Transilvania, Țara Românească și Moldova: romi, ucrainieni, sârbi, greci, bulgari, polonezi etc.

Documentele oferă o varietate de informații, de la cele despre istoria politică, economică sau socială, până la cele despre viața cotidiană.

De exemplu, preoții sași din Capitlul din Sibiu îl considerau tiran pe Mihai Viteazul când acesta a unit Transilvania cu Țara Românească și erau foarte bucuroși când voievodul român a fost înfrânt la Mirăslău de oștile generalului Basta și ale nobilimii ardelene (Foto). Tot referitor la Mihai Viteazul, este interesantă o scrisoare particulară a unui nobil din Transilvania, Gaspar Kornis, care îl numea ”principele meu” pe marele voievod.

Viața cotidiană, în special în orașele săsești Bistrița, Sibiu și Brașov, va putea fi mai bine cunoscută de acum înainte datorită protocoalelor de împărțire a moștenirilor sau a celor d ejudecată.

De exemplu, la Bistrița, un copil orfan era încredințat de către primăria orașului unui meșter pentru creștere, dar trebuia să îi asigure nu doar îmbrăcăminte și hrană, ci și educație la școală, iar averea să o administreze în așa fel încât să i-o predea în întregime la majorat. Sau la moartea tatălui, fiul preia averea, dar cu obligația asumată în scris de a-i asigura mamei văduve o sumă de bani lunară, pe lângă hrană, îmbrăcăminte și adăpost, dar și medicamentele necesare. Un alt caz interesant este în 1600, când preoții sași din Capitlul Sibiu se împotrivesc căsătoriei unei fete, considerată, după înfățișarea ei fizică, de o vârstă mult mai fragedă decât vârsta declarată.

În cadrul proiectului au fost restaurate de către restauratorii Arhivelor Naționale din București și Cluj-Napoca peste 1.000 documente, a căror stare de conservare era precară și prin această intervenție au fost salvate de la distrugere.

Au fost create șapte pagini de internet pentru șapte arhive: Arhivele Naționale Istorice Centrale din București (www.arhivelenationale-centrale.ro), arhivele județene din Cluj-Napoca (www.arhivelenationale-cluj.ro), Brașov (www.arhivelenationale-brasov.ro), Sibiu (www.arhivelenationale-sibiu.ro), Iași (www.arhivelenationale-iasi.ro), Baia Mare (www.arhivelenationale-maramures.ro) și Sfântu Gheorghe (www.arhivelenationale-covasna.ro).

Prin aceste pagini de internet se asigură o ami bună comunicare între Arhivele Națioanle ale României și cetățeni prin diversitatea informațiilro despre serviciile oferite. Totodată, prin secțiunile de Muzeu Virtual și de Istorie locală, Arhivele Naționale ale României contribuie la o mai bună cunoaștere a istoriei locale.

Proiectul „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României” este primul proiect de anvergură de digitizare a documentelor istorice în România. Au fost descoperite mult mai multe documente decât cele estimate inițial (55.000 în loc de estimarea de 36.000), ceea ce va permite o mai bună cunoaștere a istoriei medievale.

Baza de date www.arhivamedievala.ro este accesibilă gratuit tuturor celor interesați de istorie.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei

Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei

Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)

Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)

Militarii ruși se îndreaptă spre Belarus pentru manevre militare programate în luna februarie

Militarii ruși se îndreaptă spre Belarus pentru manevre militare programate în luna februarie

Advertoriale
Bogdan Spuză a fost desemnat noul CEO al OTP Bank Moldova

Bogdan Spuză a fost desemnat noul CEO al OTP Bank Moldova

Dobândă avantajoasă și fără comision de acordare la refinanțarea afacerii la maib

Dobândă avantajoasă și fără comision de acordare la refinanțarea afacerii la maib

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Decis: O companie aeriană va opera de două ori pe săptămână zboruri de la Chișinău spre Budapesta
 • 2
  Republica Moldova se află pe locul 87 în lume, după cota utilizatorilor de criptomonede. Câți utilizatori sunt
 • 3
  Acuzat de trădare de patrie și cu averea sechestrată, ex-președintele ucrainean Petro Poroșenko a revenit în Ucraina
 • 4
  Municipiul Chișinău este, de luni, sub Cod Roșu de COVID-19. Ce restricții vor fi impuse
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.