*Acest material este sponsorizat

Accesul egal și deplin la servicii medicale de calitate - prioritatea zero a Ministerului Sănătății

Accesul egal și deplin la servicii medicale de calitate - prioritatea zero a Ministerului Sănătății


Sistemele de sănătate din întreaga lume încearcă să țină pasul nu doar cu cele mai noi tehnologii în domeniu, dar și cu cererea de servicii medicale, în continuă creștere. Unul dintre factorii responsabili pentru nevoia tot mai mare de servicii de sănătate este îmbătrânirea populației; fenomen global cauzat, pe de o parte, de scăderea natalității și, pe de altă parte, de creșterea speranței de viață. Îmbătrânirea aduce după sine slăbirea organismului și instalarea, în cele mai multe dintre cazuri, a bolilor cronice, care necesită scheme de tratament complexe și de lungă durată. 

Acces egal la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii

Pentru a asigura asistență medicală de calitate și la timp pentru toți cetățenii ei, Republica Moldova are nevoie de modernizarea sistemului de sănătate. Chiar dacă primii pași au fost deja făcuți prin implementarea Politicii Naționale de Sănătate (2007-2021) și a Strategiei de Dezvoltare a Sistemului de Sănătate (2008-2017), Guvernul trebuie să fie în pas atât cu inovația în domeniul medical, cât și cu nevoile tot mai mari ale pacienților, al căror drept la sănătate este garantat prin Constituție. Tocmai de aceea, prioritatea zero a Ministerului Sănătății este continuarea reformei în domeniul medical. Numai un sistem de sănătate transparent, în care banul public este cheltuit eficient și cu responsabilitate, strict în interesul pacienților, poate asigura servicii medicale de calitate tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Pentru a găsi cele mai bune soluții pentru reformarea sistemului medical, Guvernul beneficiază de asistența celei mai importante instituții internaționale, Banca Mondială, ai căror experți ne asigură că măsurile prevăzute în reforma sistemului sanitar sunt cele cu adevărat menite să aducă un plus de calitate serviciilor medicale din țara noastră.

„Dorim să oferim populației servicii medicale de calitate, astfel încât cetățenii să apeleze cu încredere la sistemul public de sănătate. Sistemele performante de sănătate din alte țări sunt o sursă de inspirație pentru reforma care va fi realizată în Republica Moldova, iar experții Băncii Mondiale reprezintă o garanție că suntem pe calea cea bună. Reușita acestui demers depinde de modul în care actorii din sistem se vor implica în implementarea tuturor măsurilor prevăzute de reformă. Am convingerea ca vom merge împreună pe acest drum, care va duce la creșterea stării de sănătate a populației,” a declarat ministrul Sănătații, Ruxanda Glavan.

Spitalul regional, drumul tău spre sănătate

Reforma sistemului de sănătate din țara noastră pornește de la o realitate evidentă: infrastructura deficitară. Chiar dacă nu ducem lipsă de spitale, lipsa dotărilor face ca unitățile sanitare de stat să fie neperformante, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere economic. Este nevoie de asigurarea în mod echilibrat a serviciilor medicale de calitate în teritoriu și de construirea unor noi spitale, moderne, cu aparatură de înaltă calitate, în care să lucreze medici bine pregătiți, capabili să răspundă nevoilor reale ale pacienților. Este nevoie de spitale regionale care să funcționeze după modelul One Stop: investigații, diagnostic, tratament, recuperare și la care pacientul să poată ajunge în cel mai scurt timp, fără să mai fie nevoit să parcurgă  zeci sau sute de kilometri până la Chișinău. Spitalele regionale vor asigura asistență pentru cazurile care necesită îngrijiri multidisciplinare, la nivelul serviciilor medicale de care beneficiază bolnavii în tarile dezvoltate.

Condiții mai bune pentru medicii din spitale

Reforma din sănătate are ca obiectiv și crearea unor condiții mai bune pentru desfășurarea activității medicilor din spital. Satisfacția profesională este esențială pentru orice medic, iar posibilitatea de a trata în condiții decente și cu metode moderne pacienții care au nevoie de ajutorul lor, îi poate determina pe aceștia să reziste tentației de a pleca peste hotare, să rămână acasă, pentru a-i trata pe concetățenii lor. Noile spitale regionale ar putea, de asemenea, sa ne aducă înapoi specialiștii care au ales sa plece din țară. Cu siguranță, în decizia lor de a părăsi spitalele din Republica Moldova,  pe lângă beneficiile financiare, au cântărit și condițiile de lucru mai bune oferite de clinicile europene.

Medicul A. Calancea, Cahul: „Construirea unor spitale regionale noi, dotate cu aparatură performantă ne va permite noua, medicilor, să tratăm sau să salvăm viețile pacienților noștri. Vom avea, astfel, posibilitatea de a pune un diagnostic rapid, de a interveni în regim de urgență sau de a institui un tratament  corect și eficient în timp cât mai scurt.”

Autoritățile locale, implicate în implementarea reformei 

Autoritățile locale joacă un rol extrem de important în implementarea cu succes a acestei reforme, alături de ceilalți actori din sistem. Rețeaua de spitale raionale aflate în subordinea autorităților locale trebuie să vina în sprijinul pacienților care au nevoie de îngrijiri medicale de lungă durată, asigurând serviciile de recuperare medicală pe termen lung.  Se vor acoperi astfel nevoile în continuă creștere de servicii medicale de reabilitare. În acest fel, serviciile spitalicești vor asigura întreaga arie terapeutică necesară pentru rezolvarea tuturor cazurilor  medicale ce necesită spitalizare.

E important ca președinții de raion și consilierii să sprijine măsurile menite să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Spitalul raional trebuie să rămână o verigă importantă, parte dintr-o rețea de unități sanitare care sa poată oferi pacienților servicii medicale de calitate.

Reconfigurarea rețelei de spitale din Republica Moldova, în centrul căreia se vor afla spitalele regionale, ce vor avea drept sateliți actualele spitale raionale, va duce la eficientizarea cheltuielilor din sistem în beneficiul real al pacienților care vor avea parte de acces egal la servicii medicale de calitate.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Maia Sandu s-a întâlnit la New York cu Președintele Confederației Elvețiene, Guy Parmelin

Maia Sandu s-a întâlnit la New York cu Președintele Confederației Elvețiene, Guy Parmelin

O inițiativă legislativă a Maiei Sandu ar permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli de 150 de milioane de lei pe an

O inițiativă legislativă a Maiei Sandu ar permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli de 150 de milioane de lei pe an

Consilierul municipal PAS, Roman Cojuhari este noul director la Poșta Moldovei

Consilierul municipal PAS, Roman Cojuhari este noul director la Poșta Moldovei

Advertoriale
MAIB - „Leader in Card Performance 2021”, potrivit Mastercard

MAIB - „Leader in Card Performance 2021”, potrivit Mastercard

Infrastructură modernă de cartier, grație unui parteneriat dintre Inamstro și Primăria Municipiului Iași

Infrastructură modernă de cartier, grație unui parteneriat dintre Inamstro și Primăria Municipiului Iași

Mastercard a acordat FinComBank S.A distincția „Leader in Moneysend: Clickpay.md” pentru leadership în domeniul transferurilor bănești

Mastercard a acordat FinComBank S.A distincția „Leader in Moneysend: Clickpay.md” pentru leadership în domeniul transferurilor bănești

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Decizie CtEDO: Alexander Litvinenko, spionul otrăvit cu poloniu, a fost asasinat de agenți ai Federației Ruse
 • 2
  Bancnote murdare, rupte sau fără colțuri? Iată ce poți face dacă ai acasă bani deteriorați (GRAFIC)
 • 3
  Top cele mai sigure orașe din lume în anul 2021
 • 4
  Rămâi fără WhatsApp, dacă nu ți-ai schimbat telefonul de mult timp. Ce presupun noile actualizări
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.