Când trebuie să alegi dacă plăteşti cash sau cu cardul, tu...
- Plăteşti cash, întotdeauna.
- Scoţi imediat cardul de credit.
- Foloseşti un card de fidelitate sau carduri de debit cu acumulare de puncte sau bonusuri.
Soluţia: Oamenii care plătesc cash cheltuiesc cu 20% mai puţin decât cei care apelează la cardul de credit, susţin cercetătorii. (Iar cei care utilizează cardurile de avantaje cheltuiesc cel mai mult în încercarea de a aduna cât mai multe puncte.) Dacă alegi să plăteşti cash vei economisi enorm în timp. Din nefericire însă, tot mai mulţi oameni aleg cardul de credit în detrimentul numerarului. Potrivit unui articol din Ziarul Financiar, plata cumpărăturilor cu cardul în România a crescut de la 29% în 2007 până la 87% în totalul tranzacţiilor de acum.
Ce ai făcut atunci când ai obţinut jobul visat?
- Ţi-ai negociat imediat salariul.
- Ai aşteptat câţiva ani pentru a-ţi demonstra capacitatea, apoi ai cerut o mărire de salariu.
- Ai acceptat direct tot ce ţi s-a oferit.
Soluţia: Dacă nu ştii să îţi negociezi salariul încă de la începutul carierei, rişti să piezi o mulţime de bani. Iar acest lucru nu este de neglijat în condiţiile în care 55% dintre respondenţii unui studiu realizat de site-ul de recrutare BestJobs.ro consideră că sunt subapreciaţi la locul de muncă, din punct de vedere salarial. Înainte să accepţi orice ofertă, testează piaţa şi vezi care sunt salariile din domeniul tău (conform BestJobs.ro, cele mai ofertante domenii sunt: IT, vânzări şi inginerie). Apoi luptă pentru a obţine ceea ce meriţi cu adevărat şi îndrăzneşte să îţi ceri drepturile, chiar dacă la locul tău de muncă, bărbaţii sunt majoritari.
Cum descrii cel mai bine modul în care părinţii tăi se descurcau cu banii atunci când erai copil?
- În general, cădeau de acord în privinţa finanţelor.
- Aveau discuţii serioase, uneori contradictorii, pe această temă. Nu cu asta se confruntă majoritatea cuplurilor?
- Se certau în mod constant.
Soluţia: Dacă în copilăria ta părinţii se certau din cauza banilor, există de trei ori mai multe şanse ca tu să te confrunţi cu o mulţime de datorii la maturitate, potrivit unui studiu realizat de East Carolina University din Statele Unite ale Americii. Cercetătorii susţin că oamenii care provin din familii în care subiectul banilor a fost unul sensibil nu vor cere niciodată ajutorul dacă vor avea probleme financiare. Dacă te potriveşti acestei descrieri, nu lăsa problemele economice să te copleşească şi acceptă sprijinul celorlalţi dacă ai nevoie.
Cum înclină limita cardului tău de credit în fiecare lună?
- Foloseşti aproape întotdeauna mai puţin de 1% din limita cardului tău de credit.
- Recurgi la aproximativ 30% din limita cardului – puţin mai mult în preajma Crăciunului.
- Limita cardului este în fiecare lună depăşită.
Soluţia: consumatorii care împrumută mai puţin de 10% din limita cardului tind să aibă mai multe avantaje la obţinerea unui credit. Încearcă să menţii un echilibru, în acest fel, atunci când vei avea nevoie de un împrumut substanţial – pentru o locuinţă sau o nouă maşină – vei beneficia de dobânzi mai mici.
Trebuie să plăteşti urgent o factură de 1 000 lei. Cum procedezi?
- Nicio problemă. Ai economisit şi ai întotdeauna o rezervă pentru astfel de situaţii.
- Te vei descurca într-un fel sau altul, dar va trebui să renunţi la o mulţime de lucruri luna următoare.
- Ups! Oare unde găsesc să împrumut această sumă?
Soluţia: Mai mult de o treime dintre totalul populaţiei britanice a economisit mai puţin de 1 000 de lire sterline, după cum a dezvăluit un studiu realizat de Lloyds Banking Group. În România, o familie a economisit în primul trimestru din 2013 aproximativ 200 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică, suma fiind extrem de mică în raport cu nivelul cheltuielilor. Ideal ar fi să ai întotdeauna ceva bani puşi deoparte, deoarece principalul motiv pentru care oamenii se îndatorează sau ajung în pragul falimentului este reprezentat de costurile uriaşe neaşteptate, cum ar fi plătirea unor taxe.
Să vorbim despre pensionare. Cât de pregătită eşti pentru acest moment din punct de vedere financiar?
- Încă de la primul job, am început să contribui la fondul de pensie. Am văzut cifrele, ar trebui să fie bine.
- Nu am un fond de pensie, dar depun bani într-un cont de economii lunar.
- Pensie?! Cont de economii? Întotdeauna cheltuiesc tot ceea ce câştig, uneori chiar mai mult decât câştig.
Soluţia: Specialiştii financiari ne recomandă să nu neglijăm acest aspect şi să punem la punct un plan. Doar nu vrem să rămânem descoperite la capitolul bani tocmai la bătrâneţe.
Rezultatele testului: Inspiră adânc şi descoperă cum te-ai descurcat.
Ai mai multe răspunsuri 1? Cunoşti valoarea banilor şi esti conştienţă că trebuie să ai întotdeauna multă grijă de finanţele şi economiile tale. Dar aminteşte-ţi un lucru: ţi-ai câştigat dreptul de a-ţi permite câte un moft din când în când. Aşadar, răsfaţă-te cu o rochie nouă absolut fabuloasă sau cu acea pereche de stilettos după care ai tânjit mereu. Meriţi!
Ai mai multe răspunsuri 2? Ai mai economisit câte ceva, dar nu suficient. Delimitează-ţi precis priorităţile: pune deoparte banii care îţi vor acoperi chiria pe câteva luni sau economiseşte pentru achitarea casei tale. În cele din urmă, încearcă să vizualizezi unde te vezi peste zece ani şi stabileşte-ţi cu exactitate obiectivele: vei deveni mult mai deteterminată în atingerea lor.
Ai mai multe răspunsuri 3? Finanţele tale au nevoie de atenţie serioasă sau rişti să fii prinsă în cercul vicios al datoriilor şi al cheltuielilor în exces. Chiar dacă ţi se par duri, urmează aceşti paşi pentru a te pune pe linia de plutire: renunţă la cardul de credit şi plăteşte cash pentru următoarele luni, încearcă să renunţi la mesele scumpe în oraş, la cumpărăturile inutile şi apelează la ajutorul unui consultant financiar. Te va ajuta să îţi pui la punct bugetul şi să înveţi să economiseşti. Succes!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.