Fenomenul meteorologic neobişnuit care s-a abătut asupra Moldovei în toiul primăverii nu a putut trece fără grave consecinţe: mii de copaci şi piloni doborâţi, mii de hectare inundate şi zeci de localităţi din sudul ţării rămase în beznă şi fără legătură telefonică sau prin internet.
Primarii din raionul Cahul au fost convocaţi, zilele trecute, într-o şedinţă în legătură cu situația excepțională din raion, scrie gazetadesud.md.
„Situaţia în raionul Cahul este încă destul de grea în urma calamităţilor naturale din 20-21 aprilie. Deşi în mass-media centrală se preciza că pentru moment mai sunt doar 10 localităţi fără curent electric, în realitate sunt chiar vreo 15, ceea ce înseamnă că furnizorii de energie electrică încearcă să ascundă realitatea. În acelaşi timp, am tras concluzia că am putea fi mult mai bine pregătiţi pe viitor. Şi situaţia din agricultură este una foarte tristă la ora actuală. Avem mii de hectare agricole inundate în Lunca Prutului. Am apelat la „Apele Moldovei”, ni s-a comunicat că nu au suficiente resurse pentru a pompa apa”, a relatat Ion Groza, preşedintele raionului Cahul.
„Cu părere de rău, în unele zone, accesul la liniile electrice aeriene aflate în câmp deschis rămâne a fi în continuare foarte anevoios, fapt care face ca lucrările de realimentare cu energie electrică să decurgă cu mari dificultăţi. Utilajele specializate ale brigăzilor operative se împotmolesc în solul excesiv de umed în urma topirii stratului abundent de zăpadă căzut în zilele de 20 şi 21 aprilie, fiind necesară tractarea tehnicii. De asemenea, în multe localităţi, străzile şi drumurile de acces rămân blocate de crengile rupte şi de copacii doborâţi la pământ. Aceste circumstanţe reduc din ritmul planificat al lucrărilor, care oricum continuă.
O problemă nesoluţionată rămâne a fi deconectarea în regim avariat, din cauza deteriorării unor piloni la linia de tensiune înaltă, a staţiei 110/10 kV Chircani, aparţinând Î.S. „Moldelectrica” , de la care se alimentează instalaţiile de distribuţie ale „Red Union Fenosa” S.A. Suntem în aşteptarea repunerii acestei staţii în funcţiune, pentru a putea realimenta cu energie consumatorii afectaţi. Compania este în permanentă colaborare cu Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi cu autorităţile publice locale pentru deblocarea accesului în teren şi restabilirea cât mai curând posibil şi în condiţii sigure a furnizării energiei electrice în zonele afectate. Compania nu încetează să depună toate eforturile şi alocă resursele necesare pentru lichidarea definitivă a consecințelor tuturor incidentelor”, a menţionat reprezentantul „Gas Natural Fenosa Sud”.
Vezi și aceste știri

Medalie de bronz și mențiune de onoare pentru doi elevi din R. Moldova în cadrul Olimpiadei Internaționale de Informatică

O nouă avertizare hidrologică pentru perioada 15 - 22 august. Râurile Nistru și Prut, printre cele mai afectate (HARTA)

AIPA anunță că a recepționat peste 1.800 de cereri de compensare a accizei la motorină
Advertoriale

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Alături de tineri și sport: IuteCredit, partener general la Cupa Europeană de Triatlon printre Juniori (VIDEO)
