O întreprindere afiliată lui Ilan Shor a primit amendă redusă de la Consiliul Concurenței

O întreprindere afiliată lui Ilan Shor a primit amendă redusă de la Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a constat că prin preluarea a 100% din capitalul social al Air Handling SRL de către ÎCS Air Clasica SRL, s-a realizat o operațiune de concentrare economică fără notificarea regulatorului. Astfel, Air Clasica, despre care Ilan Shor a declarat că-i aparține, a fost amendată. Totuși, au existat mai multe circumstanțe care au permis reducerea amenzii până la 1% din cifra totală de afaceri din anul anterior sancționării.

Consiliul Concurenței a inițiat pe 27 iulie 2016 investigația referitor la nenotificarea concentrării economice dintre ÎCS Air Clasica SRL și Air Handling SRL.

Ulterior, plenul Consiliului Concurenței a autorizat și a declarat compatibilă cu mediul concurențial concentrarea economică dintre cele două companii.

Publicitate

Pe de altă parte, Consiliului Concurenței a constatat drept încălcare acțiunile Air Clasica, care a notificat preluarea controlului asupra Air Handling nu la nivel de intenție, ci pe parcursul investigației.

În urma analizei impactului operațiunii de concentrare economică regulatorul constată faptul că, operațiunea dată nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piață sau pe o parte semnificativă a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziții dominante.

Pentru determinarea nivelului de bază al amenzii, ca bază de calcul se ia cifra totală de afaceri realizată de întreprindere în anul anterior sancționării, adică în 2016.

Ca urmare a investigării cazului au fost constatate circumstanțe atenuante precum colaborarea efectivă a întreprinderii cu Consiliul Concurenței, recunoașterea comiterii încălcării, depunerea formularului complet privind notificarea unei concentrări economice,

Având în vedere cele susmenționate, în conformitate cu art. 72 alin. (3) lit. (a) al Legii concurenței fapta se încadrează la încălcările de gravitate mică pentru care nivelul de bază al amenzii constituie până la 1% din cifra totală de afaceri din anul anterior sancționării.

În acest sens, întreprinderii Î.C.S. „Air Clasica" S.R.L., ținând cont de gravitatea faptei, durata încălcării și circumstanțele atenuante constatate i-a fost aplicată o amendă în valoare de circa 33 mii lei.

De remarcat că pe 10 septembrie 2015, Consiliul Concurenței a amendat întreprinderea Avia Invest SRL cu circa 5 milioane de lei pentru abuz de poziție dominantă comis față de întreprinderea MGH Ground Handling SRL.

„Consiliul Concurenței a constatat faptul că Avia Invest, care posedă o poziție dominantă pe piața serviciilor avia, a eliminat de pe piața prestării serviciilor la sol întreprinderea MGH Ground Handling” S.R.L, favorizând întreprinderea Aeroport Handing SRL.

Întreprinderea favorizată Aeroport Handing SRL are ca unic fondator Air Handings SRL, care aparține în proporție de 100% companiei ÎCS Air Clasica SRL. Aceasta din urmă este în proprietatea unui off-shore din Marea Britanie WESTER ALLIANCE LLP, cu un capital social de circa 50 de milioane de lei.

ÎCS Air Clasica SRL avea ca unic proprietar până nu demult compania Nobil Air, fondată în 2003 de Vera Morozan, care este sora lui Vladimir Plahotniuc. La începutul acestui an Nobil Air a fost redenumită în Classica Air.

În raportul Kroll este menționat că în perioada octombrie - noiembrie 2014 Unibank a acordat pentru Air Clasica un credit de circa 40,4 milioane lei.

În cadrul unei conferințe de presă Ilan Shor a declarat că întreprinderile Durfremol, Air Classica, Nobil Air, dar și companiile partenere îi aparțin, iar creditele contractate au fost restituite și nu există restanțe.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal