Până la finele acestei luni, Guvernul ar putea aproba un nou sistem de salarizare pentru sectorul bugetar

Până la finele acestei luni, Guvernul ar putea aproba un nou sistem de salarizare pentru sectorul bugetar

Un nou sistem de salarizare pentru sectorul bugetar urmează să fie supus dezbaterilor, definitivat şi propus spre aprobare Guvernului până la finele acestei luni, la solicitarea premerului Pavel Filip. Conceptul reformei sistemului de salarizare în sistemul bugetar a fost prezentat şi discutat ieri în cadrul şedinţei grupului de lucru creat cu acest scop, prezidată de prim-ministru.

Premierul a specificat că actualul sistem de salarizare trezeşte nemulțumirea justificată a mai multor categorii de angajați din sectorul bugetar, dat fiind că acesta este fragmentat, inechitabil şi cu abordări diferite de la o categorie bugetară la alta.

„Pe parcursul anilor, în mod populist și netransparent, au fost operate modificări pentru anumite categorii, fiind subminată integritatea și viabilitatea sistemului de salarizare. Din aceste considerente am solicitat elaborarea unui nou concept al sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Avem nevoie de un sistem de salarizare unitar, echitabil și puternic”, a subliniat Pavel Filip.

Astfel, la solicitarea Premierului, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a elaborat un nou concept al sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Potrivit autorilor proiectului, reforma în acest sector urmăreşte câteva obiective majore:

- sporirea echității și coerenței sistemului de salarizare prin realizarea principiului ”plată egală pentru muncă egală”, unde salariul de funcție este corelat cu valoarea postului;

- reducerea nivelului de complexitate a sistemului de salarizare prin majorarea ponderii salariului de funcție din salariul total, aceasta va contribui și la sporirea atractivității pentru tinerii specialiști;

- aplicarea principiilor sistemului de salarizare în bază de performanță pentru majoritatea categoriilor de angajați, unde sistemul de salarizare va permite creșteri pe orizontală în funcție de performanță și experiență;

- creşterea gradului de uniformitate, transparență și protejarea sistemului unitar de salarizare față de intervențiile posibile, prin aplicarea legii salarizării unice, cu reguli clare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.