În prezent R. Moldova are dreptul să exporte în UE produse de origine animală precum mierea de albine, praf de ouă și produse de acvacultură. Agenții economici autohtoni care doresc să exporte produse compuse cu conținut de lapte sunt nevoiți să importe lapte din țări care au dreptul de export în UE al cestui produs.
„O problemă mai acută a exportului de produse alimentare ține de produsele compuse cu conținut de lapte. Avem probleme din partea UE în ceea ce privește accesul acestor produse, fiindcă Moldova încă nu are dreptul de export al laptelui. Directiva care reglementează acest proces prevede că și produsele compuse care conțin lapte trebuie să fie acceptate prin misiunea de audit. Ne aflăm la etapa de soluționare a acestei probleme, iar operatorii precum Franzeluța, Dulcinella și alți agenți economici care exportă biscuiți, torturi și alte produse de patiserie cunosc acest lucru. Noi am ajuns la o înțelegere cu Delegația Europeană ca laptele să fie importat dintr-o țară cu drept de export și utilizat în ciclul tehnologic. Astfel, atunci când vom obține dreptul de export al laptelui din R. Moldova să fie posibil exportul acestor produse compuse cu conținut de lapte în UE”, a declarat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi în cadrul unei mese rotunde organizate de Ministerul Economiei.
El menționează că în privința produselor lactate din R. Moldova vor fi efectuate misiuni de audit în anii 2017 și 2018. Țara noastră poate dobândi dreptul de export al acestui produs doar după ce va fi evaluată și se va stabili că legislația și controlul sunt conforme exigențelor UE.
De remarcat că în următoarele luni țara noastră va fi inclusă în lista țărilor cu drept de export al materialului semincer în UE ca urmare a faptului că Digisante a constatat un nivel de conformitate de circa 95% în vara anului trecut. Ulterior, au fost efectuate modificări ale legislației, astfel R. Moldova s-a conformat în totalitate legislației europene la acest capitol.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.