Aproape 200 mii de persoane fizice au depus declarați pe venit la Fisc

Aproape 200 mii de persoane fizice au depus declarați pe venit la Fisc

Potrivit datelor preliminare ale Fiscului, aproape 200 mii de persoane fizice au depus declarațiile cu privire la impozitul pe venit pe perioada fiscală 2016. Majoritatea au semnat declarații precompletate și doar circa 5% au fost depuse în format electronic.

Serviciul Fiscal de Stat a finalizat procesul de primire a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pe perioada fiscală 2016 pentru contribuabilii persoane fizice cetățeni care nu practică activitate de întreprinzător. Potrivit prevederilor Codului Fiscal, persoanele fizice au avut obligația de a depune Declarația cu privire la impozitul de venit până la data de 30 aprilie 2017, însă din cauza zilelor de odihnă, acest termen a fost prelungit până pe 2 mai.

Astfel, potrivit datelor preliminare ale Serviciului Fiscal, în total și-au onorat obligațiunea de contribuabil onest 194 655 persoane fizice cetățeni. Dintre acestea 172 222 au semnat declarații precompletate (rapide), 16237 de persoane fizice au prezentat declarația pe impozitul pe venit pe suport de hârtie, iar alții 6 196 - în format electronic.

Publicitate

În comparație cu anul precedent, cifra declarațiilor depuse de către persoane fizice s-a majorat cu circa 35 000.

De remarcat faptul că termenul de depunere a declarațiilor pentru persoane fizice a fost extins cu o lună, față de anul precedent.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care nu au depus declarația cu privire la impozitul pe venit în termenii stabiliți de legislație, riscă să se aleagă cu amendă în valoare de:

- 1000 de lei în cazul neprezentării declarației cu privire la impozitul pe venit;

- 200 de lei - în cazul prezentării tardive a declarației;

- 1000 de lei - în cazul în care declarația conține date eronate.

Persoanele fizice au obligația de prezentare a declarației privind impozitul pe venit în următoarele condiții:

- lucrează la două sau mai multe locuri de muncă, unde obțin salariu care, cumulativ, depășește suma totală de 29640 lei pe an;

- au obținut venituri atât sub formă de salariu, cât și din vânzarea proprietății, a căror sumă totală depășește 29640 lei pe an;

- nu au primit salariu, dar au obținut venituri cumulativ de la vânzarea proprietății (case, apartamente, mașini etc.) sau darea în chirie a terenurilor agricole, care depășesc suma scutirii personale de 10128 lei;

- își schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă țară;

- solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus;

- direcționează un cuantum procentual 2% din impozitul pe venit calculat anual la buget.

De asemenea, au obligația de a depune Declarația cu privire la impozitul pe venit și persoanele fizice - cetățeni străini sau apatrizi care au obținut statutul de rezident al Republicii Moldova (se află pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 183 de zile, în orice perioadă de 12 luni, ce se începe sau se termină în anul fiscal dat), în condițiile stabilite pentru persoanele fizice rezidente.

Pentru persoanele fizice, impozitul pe venit pentru anul fiscal 2016, se determină conform cotelor stabilite la art.15 lit. a) din Codul fiscal, în mărime de:

- 7% din venitul anual impozabil ce nu depășește suma de 29640 lei;

- 18% din venitul anual impozabil ce depășește suma de 29640 lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal