Cei de la Expert-Grup au realizat și în acest an un rating al transparenței acționarilor băncilor din Moldova.
Ratingul transparenței acționarilor băncilor din Moldova a fost gândit ca un instrument de monitorizare a nivelului transparenței și de stimulare a creșterii acestuia. În baza metodologiei elaborate de Expert-Grup, a fost calculat ratingul transparenței la situația din luna aprilie 2017. În urma aplicării metodologiei menționate, a fost obținută o nouă structură a clasamentului.
Comparativ cu ediția precedentă a ratingului (iulie 2016) singura modificare în clasament este atribuită Moldindconbank care înregistrează urcarea în clasament cu o poziție, în timp ce celelalte bănci continuă să-și mențină poziția anterioară. Modificarea dată a fost posibilă urmare a măsurilor întreprinse de Banca Națională a Moldovei (BNM) asupra unor acționari care cumulativ dețin o cotă semnificativă în capitalul Moldindconbank.
Respectiv, în urma procesului de analiză și evaluare a acționarilor, BNM a identificat un grup de persoane care acționau concertat în raport cu această bancă și care anterior au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a BNM. Drept rezultat, prin decizia Comitetului executiv au fost suspendate drepturile acestor acționari și a fost instituit regimul de intervenție timpurie în vederea asigurării unei conduceri sănătoase și prudente în perioada de soluționare a deficiențelor identificate și restabilirii structurii de proprietate.
În urma acestor evenimente, cei de la Expert-Grup constată că situația privind transparența acționarilor se consolidează, anumite lacune și deficiențe continuând a fi prezentate doar de anumiți acționari în mod individual, și nu la nivel agregat de careva bănci.
Totodată, conform angajamentelor asumate în cadrul noului Memorandum de finanțare cu FMI, BNM a demarat un proces de identificare și evaluare a beneficiarilor finali ai tuturor acționarilor bancari, proces care în final urmărește să asigure transparența definitivă a structurilor de proprietate.
Conform planului și calendarului aprobat, procesul de evaluare și transparentizare urmează a fi finalizat până la sfârșitul lunii iunie 2017, eventual fiind pregătite măsuri de corectare a deficiențelor identificate.
Vezi și aceste știri

Ministerul Muncii promite indemnizații mai mari pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani

Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)

Șase luni din 2022: Circa 10.400 de cetățeni străini au vizitat R. Moldova prin intermediul agențiilor de turism
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
