„Noi nu avem în jurul Chişinăului o centură. Şi nu ştiu dacă există în Europa o capitală care nu ar avea o centură şi nu e vorba doar de elementul simbolic. O capitală trebuie să aibă, în mod firest, o centură modernă, de calitate. E vorba de congestionare, fiindcă toate maşinile care vin din Sud, care trebuie să meargă spre Tighina, trebuie să meargă sau prin Ialoveni, sau prin Chişinău. Nici una, nici alta nu e o soluţie bună, Domnule ministru, vreau să vă gândiţi şi să-mi prezentaţi un Plan de Acţiuni, cu proiectarea segmentului care lipseşte”, a declarat Iurie Leancă.
Premierul a cerut ca să fie prezenetate informații cu privire la proiectarea centurii la ședința de săptămâna viitoare a Guvernului. „După care să vedem cine poate finanţa construcţia acestui drum extrem de important. Pe segmentele care există - cum reabilităm, din ce resurse, pe segmentele care le proiectăm - cât timp durează proiectarea. Trebuie de pe acum să discutăm cu partenerii noştri, bănuiesc că suma necesară este destul de mare, dar e o investiţie absolut necesară. Nu cred că cineva ar putea contesta necesitatea unui astfel de proiect”, a mai adăugat Iurie Leancă.
O şosea de centură sau chiar cîteva ar elibera capitala de aglomeraţia transportului, ar aduce beneficii economice şi ar permite chişinăuienilor să ajungă, potrivit experţilor, în mai puţin de 20 de minute dintr-un capăt al oraşului în altul.
Construcţia unei şosele de centură este prevăzută în noul Plan urbanistic al Chişinăului şi va traversa şoseaua Balcani, orășelul Durleşti, orășelul Ialoveni, satele Stăuceni, Tohatin, Cheltuitori şi Băcioi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.