Ministerul Economiei a angajat experți străini pentru a eficientiza activitatea întreprinderilor din subordine

Ministerul Economiei a angajat experți străini pentru a eficientiza activitatea întreprinderilor din subordine
Foto: mec.gov.md

Conducerea Ministerului Economiei nu este satisfăcută de indicii de performanță a întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni, administrate de instituție, și solicită elaborarea unor planuri pe termen scurt și mediu de redresare a situației la toate compartimentele. Totodată, un grup de experți străini monitorizează activitatea întreprinderi din subordinea Ministerului Economiei și va veni cu recomandări concrete privind direcțiile de dezvoltare.

Vicepremierului Octavian Calmîc, a indicat ca întreprinderile care în procesul de activitate au înregistrat profit, să prezinte business-planuri de dezvoltare minimum pentru o perioadă de 3 ani cu specificarea acțiunilor concrete de performanță. Agenții economici care au datorii trebuie să prezinte planurile de stingere a acestora, fără a aduce prejudicii statului și respectând drepturile și interesele angajaților.

„Reieșind din faptul că Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege privind restructurarea întreprinderilor de stat în societăți pe acțiuni, toate entitățile din această categorie urmează să elaboreze și prezinte spre aprobare foi de parcurs privind restructurarea întreprinderilor”, a accentuat ministrul Economiei.

În scopul eficientizării activității întreprinderilor, precum și realizării unei analize profunde a potențialului acestora, Ministerul Economiei, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a angajat un grup de experți străini, care în rezultatul unei monitorizări urmează să prezinte studii de fezabilitate pentru fiecare entitate economică cu recomandări concrete privind direcțiile de dezvoltare.

Analizând activitatea economico-financiară, experții Ministerului Economiei au constatat că pe parcursul anului trecut, veniturile din vânzări obținute de întreprinderile de stat au fost de 917,86 milioane de lei sau cu 24% mai mult, comparativ cu anul 2015. Din numărul total al întreprinderilor de stat, 5 pe parcursul anului trecut au înregistrat majorări ale veniturilor din vânzări cu 194,16 milioane lei, fapt care a condiționat majorarea taxei pe valoarea adăugată încasată în bugetul de stat cu circa 32,3 milioane lei.

Totodată, 7 întreprinderi de stat au înregistrat în 2016 o micșorare a veniturilor din vânzări de peste 16 milioane lei.

În activitatea societăților pe acțiuni s-a constatat că agenții economici au obținut pe parcursul anului 2016 venituri din vânzări în valoare de 15 296,0 milioane lei, cu 149,03 milioane lei mai mult, comparativ cu anul precedent. Alte venituri operaționale constituie 76,81 milioane lei, cu 13 milioane lei mai mult, comparativ cu anul 2015.

Din numărul total al societăților pe acțiuni, pe parcursul anului 2016, opt agenți economici au înregistrat, în comparație cu anul precedent majorări ale veniturilor din vânzări cu 1 879,4 milioane lei, fapt care a condiționat majorarea taxei pe valoarea adăugată încasată în bugetul de stat cu circa 313,5 milioane lei. De asemenea, 6 societăți pe acțiuni au înregistrat în anul 2016 micșorări ale veniturilor din vânzări în sumă de 1 690 milioane lei.

„În scopul îmbunătățirii situației economico-financiare a întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni, Ministerul Economiei propune conducerii entităților economice întreprinderea măsurilor întru dezvoltarea activității prin majorarea veniturilor din vânzări, micșorarea volumului creanțelor, evitarea cheltuielilor nejustificate și neregulamentare, optimizarea acestora, fapt ce va genera majorarea profitului net al întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni și îmbunătățirea indicatorilor de performanță” a accentuat vicepremierul Calmîc.

Ministrul Economiei a mai specificat că consiliile de administrație și consiliile societăților urmează să stabilească obiective de performanță viabile pentru conducătorii întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni, de realizarea cărora va depinde nivelul salarizării organului executiv.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Între 550 de lei și 875 de lei per metru ster de lemn pentru foc. Iată din ce cauză se formează diferența de preț

Între 550 de lei și 875 de lei per metru ster de lemn pentru foc. Iată din ce cauză se formează diferența de preț

Un lot de ouă urmează să fie retras din comerț. ANSA a identificat Salmonella

Un lot de ouă urmează să fie retras din comerț. ANSA a identificat Salmonella

Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari

Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari

Advertoriale
Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Ce personalități mai dețin acest titlu și care sunt beneficiile
 • 2
  Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
 • 3
  Promo-LEX: Regimul de la Tiraspol a condamnat prima persoană pentru critica deschisă a războiului din Ucraina
 • 4
  Armata rusă a bombardat regiunea Dnepropetrovsk. Sunt morți și răniți (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.