Astfel, cei care în mare parte activează în Direcţiile regionale şi sectoarele Poliţiei de Frontieră, situate în alte localităţi decât cele în care persoana îşi are domiciliul stabil, vor beneficia de locuinţe de serviciu. Propunerea vine să încurajeze tinerii specialişti.
Potrivit proiectului, dacă polițistul de frontieră și soțul/soția acestuia nu dețin în proprietate locuință în localitatea unde activează, atunci acesta are dreptul la spațiu locativ de serviciu în localitatea respectivă, care se repartizează în limita disponibilului, în modul și condițiile stabilite de ministrul afacerilor interne.
Proiectul mai prevede că spațiul locativ de serviciu repartizat polițistului de frontieră nu poate fi supus privatizării. În caz de încetare a raporturilor de serviciu, polițistul de frontieră este obligat să elibereze spațiul locativ de serviciu, indiferent de perioada de activitate în Poliția de Frontieră.
De asemenea, s-au reformulat și prevederile ce stipulează dreptul poliţiștilor de frontieră la asigurare socială și asigurarea riscurilor de pierdere parţială sau totală a capacităţii de muncă. Astfel, viața, sănătatea și capacitatea polițistului de frontieră și a membrilor familiei sunt supuse asigurării obligatorii de la bugetul de stat.
Totodată, priectul prevede fortificarea competențelor polițiștilor de frontieră în examinarea diferitor tipuri de contravenţii, în special vor facilita soluţionarea cauzelor contravenţionale. Documentul conţine şi schimbări privind gradele speciale ale poliţiștilor de frontieră. Astfel, conducerea departamentului va deține gradele speciale de general-locotenent și general-colonel.
Potrivit ministrului Dorin Recean, aceste modificări corespund Strategiei de reformare a Ministerului Afacerilor Interne şi standardelor Uniunii Europene.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.