Cum se alocă indemnizațiile pentru creșterea copiilor în alte țări

Cum se alocă indemnizațiile pentru creșterea copiilor în alte țări
Foto: bebelu.ro


În timp ce în Republica Moldova, în ultima perioadă, a început un „război” între tinerele mame și autorități pe marginea Legii Indemnizațiilor, în alte țări acest mecanism este bine pus la punct și oferă beneficii, care nu au lăsat loc de contestații. AGORA îți prezintă o listă selectivă de țări și modul cum sunt calculate și achitate alocațiile sociale.

România

Indemnizaţia pentru creşterea copilului se menţine în 2014 la cuantumul de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, această valoare fiind instituită la finalul anului 2012. Indemnizațiile se oferă indiferent de numărul de copii, nu doar pentru primele trei nașteri, asa cum prevedeau vechile norme în materie. Părinții pot alege între un concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an (trei ani in cazul copilului cu handicap) și un concediu pentru creșterea copilului până la doi ani. 

În ambele situații, legislația reglementează cuantumul minim și cuantumul maxim al indemnizației lunare, raportându-l la indicatorul social de referință, care în 2014 este de 500 de lei românești (aproximativ 2000 de lei). 

Prin urmare, în cazul în care optează pentru concediu până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, cea mai mica valoare a indemnizației va fi 600 de lei românești, iar cea mai mare poate fi de maxim 3.400 de lei românești. În schimb, pentru părintii care aleg un concediu de doi ani, indemnizația va fi cuprinsă între 600 și 1.200 lei românești. 

Federația Rusă

Indemnizațiile pentru copii și beneficiile de maternitate sunt plătite de către angajator (sau o instituție de învățământ) și rambursate de către Fondul de Asigurări Sociale. Sumele exacte de beneficii pot varia foarte mult de la o regiune la alta.

Concediul de maternitate se acordă femeilor angajate şi este de 70 de zile calendaristice înainte de naştere (86 de zile în cazul sarcinilor multiple), plus 70 de zile calendaristice după naştere (86 zile în cazul naşterilor cu complicaţii, şi 110 zile în cazul naşterii a doi sau mai mulţi copii). 

În ultimii ani, guvernul federal a aplicat o politică de creștere treptată a indemnizațiilor, iar aceste sume sunt indexate cu un coeficient care variază în funcţie de condițiile locale. Pe perioada concediului de maternitate, mama primeşte o alocaţie, egală cu salariul ei mediu pe ultimele 12 luni. Valoarea minimă a alocaţiei este de 2500 de ruble/lună (aproape 900 de lei) pentru primul copil, și 5100 de ruble/lună (1800 de lei) pentru următorii copii. 

Italia

În Italia orice femeie care naşte, indiferent dacă este angajată sau şomeră, primeşte 1 000 de Euro ca ajutor unic la naştere. Pentru salariatele bugetare, concediul este de cinci luni, două înainte de naştere şi alte trei post-natal. În această perioadă, femeia primeşte 80% din salariu. Dacă doreşte să îşi prelungească perioadă de concediu de maternitate, după cele trei luni, venitul va fi de 30% din salariu. Prelungirea concediului maternal nu poate depăşi şase luni. 

Germania

În Germania, concediul de maternitate este de 14 săptămâni, dintre care șase înainte de naştere, pentru o indemnizaţie egală cu venitul obţinut în ultimele 12 luni. Femeile pot alege să stea acasă şi 14 luni, pentru o indemnizaţie egală cu 67% din venit, dar nu mai mare de 1.800 de Euro pe lună. 

Spania plătește alocații lunare copiilor sub 18 ani în cuantum de 24,25 Euro. Dacă venitul familiei crește peste 9.328 de Euro/an atunci nu se acordă nici un fel de beneficii.

Bulgaria

Indemnizaţia de creştere a copilului este de 90% din salariul brut, cu condiţia ca mama să fi contribuit cel puţin un an înainte de naştere la fondul asigurărilor medicale de stat. La un salariu lunar de 1.000 de leva, o indemnizaţie de creştere a copilului este de 402 Euro. În cazul salariului minim, mama primeşte 240 de leva. 

În Statele Unite ale Americii există un sistem de finanțare pentru părinți sau tutorii copiilor sub 17 ani care îndeplinesc anumite cerințe. Copiii trebuie să fie cetățeni americani sau rezidenți străini pentru a beneficia de aceste alocații.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Numărul total al observatorilor care vor monitoriza parlamentarele din iulie, înregistrați până-n prezent

Numărul total al observatorilor care vor monitoriza parlamentarele din iulie, înregistrați până-n prezent

Spania - Suedia, de la ora 22:00. Ibericii așteaptă un debut cu dreptul, după o săptămână complicată

Spania - Suedia, de la ora 22:00. Ibericii așteaptă un debut cu dreptul, după o săptămână complicată

Primele reacții despre achitarea lui Platon în dosarul fraudei bancare. Nagacevschi o face pe Maia Sandu responsabilă. Opinia lui Litvinenco

Primele reacții despre achitarea lui Platon în dosarul fraudei bancare. Nagacevschi o face pe Maia Sandu responsabilă. Opinia lui Litvinenco

Advertoriale
Cea mai premiată vinărie din Republica Moldova și-a prezentat patru vinuri noi. Ce servim vara aceasta de la Fautor (VIDEO)

Cea mai premiată vinărie din Republica Moldova și-a prezentat patru vinuri noi. Ce servim vara aceasta de la Fautor (VIDEO)

Mobiasbanca – OTP Group susține potențialul discipolilor Academiei de Fotbal „ZIMBRU – 1947”

Mobiasbanca – OTP Group susține potențialul discipolilor Academiei de Fotbal „ZIMBRU – 1947”

Absolvenții din acest an au desemnat Victoriabank în topul celor mai buni angajatori

Absolvenții din acest an au desemnat Victoriabank în topul celor mai buni angajatori

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
  De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Unul ție, unul mie, iar unul pentru patrie. Cum se vor număra mandatele în viitorul Parlament (AUDIO)
 • DE ACASĂ: Castel Mimi vine cu un nou concept pentru această vară - Open Air Kitchen. Iată ce presupune acesta
 • Anastasia Haraz, despre Floral Soul, înverzirea spațiilor, cum să inițiezi o afacere fără investiții mari, perspectiva de creștere de până la 1.000.000 de dolari | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Victoria de la Primărie (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Momentul în care un deputat socialist spune că Igor Dodon este cel ce conduce PAS-ul (FOCUS)
 • 2
  CA reia examinarea contestațiilor privind numărul secțiilor de vot în diasporă. UPDATE. Cererea de recuzare a judecătoarei Palanciuc - admisă, iar a judecătorului Minciună - respinsă (LIVE)
 • 3
  „Vă restituim contestația pentru a fi depusă la instanță”. CEC răspunde blocului PSRM-PCRM, privind sesizarea ce vizează PAS (DOC)
 • 4
  Povestea moldoveanului care a absolvit una din cele mai renumite școli de patiserie din lume. Ce au spus colegii săi despre „Cușma lui Guguță” și plăcintele moldovenești (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.