Investigația lui Chirtoacă în cazul parcărilor. La ce întrebări trebuie să răspundă Gamrețchi și Grozavu

Investigația lui Chirtoacă în cazul parcărilor. La ce întrebări trebuie să răspundă Gamrețchi și Grozavu

Edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a ieșit astăzi în fața presei pentru a face precizări în dosarul parcărilor din Chișinăul. Primarul spune că și-a aranjat evenimentele în ordine cronologică și, din ceea ce reiese din infomațiile pe care le deține, nu este clar dacă Igor Gamrețchi și Nistor Grozavu au semnat un proiect de contract cu EME Parkleitsystem, sau contractul propriu-zis. Chirtoacă mai spune că va depune 3 demersuri la Curtea Supremă de Justiție și va cere și investigarea părții austriece de către CNA.

După ce șeful Direcției transport și căi de comunicații, Igor Gamrețchi, și viceprimarul Nistor Grozavu au fost reținuți pe 25 aprilie, Dorin Chirtoacă spune că a verificat informația disponibilă la subiectul parcărilor și a prezentat-o presei cronologic.

„Istoria cu parcările a început pe 2 octombrie 2014. S-a anunțat concurs pentru sistemul de parcări controlate. Asta a făcut CMC, din grupul de lucru au luat parte consilieri din diferite fracțiuni și viceprimarul de ramură. Peste un an a avut loc licitația, iar scopul a fost de a taxa confortul, nu șoferii. Adică taxarea celor care vin cu mașinile personale în locurile aglomerate și îngreunează traficul. Asta înseamnă că rezidenții zonelor urmau să primească permise gratuite. Pe 20 noiembrie 2015 a fost prezentat proiectul de decizie pentru aprobare la consiliu. Compania a fost votată unanim și nimeni nu a avut obiecții față de ei. Pe 2 decembrie 2015, materialele sunt ridicate de CNA. A doua zi, apare informația că acest contract a fost semnat, dar acum nici nu am pe cine întreba. Trebuie să explice responsabilii ce au semnat: proiect de contract sau contract”, spune Chirtoacă.

Potrivit edilului, primăriei și celor reținuți li se prezintă două acuzații: nu a fost corect semnat contractul și au fost trucate licitațiile. Chirtoacă a mai adăugat că și-ar dori să afle de la Gamrețchi și Grozavu de ce documentul a fost semnat sau ce anume au semnat ei, dar a specificat că aceste răspunsuri ei le vor da deja în fața magistraților.

Chirtoacă vrea investigarea firmei EME Parkleitsystem

Publicitate

„Ei (firma austriacă) consideră că investigația o vizează doar pe o reprezentantă a firmei de la Chișinău. Dacă e vorba de aranjarea licitației, aceasta nu poate avea loc fără semnatarul contractului, or acesta este Paul Ivancic, care a fost prezent aici în conferințe de presă. Destul de stranie abordarea lor. Ei nu consideră că e forță majoră ceea ce se întâmplă la Chișinău. Parcă trăim în lumi paralelă. Aici riscăm să rămânem fără funcționari, iar firma crede că nu e vizată în niciun fel”, spune Chirtoacă, care nu exclude că firma va cere și prejudicii de 200 de milioane de euro.

Edilul a mai comunicat că va face trei demersuri la CSJ:1. „Vom comunica repetat companiei despre suspendarea contractului”2. „Vom solicita CNA-ului să ancheteze și semnatarii contractului, să-i invite din Austria și din Ungaria”3. „Ne vom adresa CSJ pentru a clarifica ordinea hotărârilor judecătorești. Să nu ne trezim că în procedură civilă va fi câștig de cauză, iar în penală - cineva va fi pedepsit”

Primarul a spus că dacă se adeverește acuzația despre semnarea incorectă a contractului - „e rezolvabil, nu e capăt de țară”. „Dacă însă licitațiile au fost aranjate, deja trebuie anchetat cazul, e serios”, a mai adăugat edilul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal