Agenți economici, reținuți pentru eschivarea de la impozite și prejudicii de peste 3 milioane de lei, aduse statului

Agenți economici, reținuți pentru eschivarea de la impozite și prejudicii de peste 3 milioane de lei, aduse statului

PCCOCS în colaborare cu Inspectoratul Național de Investigații au deconspirat o schemă care a prejudiciat bugetul public național cu peste 3 milioane de lei. Cauza penală a fost pornită la data de 28 decembrie 2016. Astăzi, au fost efectuate nouă percheziții pe cauza evaziunii fiscale la unii agenți economici care gestionează companii de creditare. De asemenea, se verifică și bănuiala spălării de bani.

În urma investigării, s-a stabilit că în anii 2012-2017, agenții economici, care gestionează companiile de creditare, implicați în această schemă de evaziune fiscală, nu înregistrau corespunzător contractele de creditare, iar sumele de bani opținute din oferirea creditelor, nu erau reflectate în documentele contabile, fiscale și financiare.

Totodată, persoanele care nu achitau creditele, erau acționate în judecată. În urma aceasta, aceste instituții de creditare, erau obligate să achite taxa de stat. Totuși, pentru a se eschiva de la plată, suspecții prezentau ordine de plată falsificate și nu achitau la bugetul de stat impozitele. Suma prejudiciului este de peste 3 milioane de lei, aceasta poate, însă, să fie mai mare, având în vedere perchezițiile efectuate astăzi, iar ofițerii PCCOCS în colaborare cu Inspectoratul Național de Investigații au ridicat mai multe documente contabile, fiscale, financiare, înscrisuri de ciornă, dispozitive electronice și bonuri fiscale fictive.

La moment, au fost reținute patru persoane, care sunt fondatorii și administratorii acestor companii de creditare. Una dintre persoanele reținute este un fost colaborator al Ministerului Afacerilor Interne, care încerca să intimideze martorii și amenința persoanele care nu achitau la timp.

Toate patru persoane reținute colaborează cu organele de lege și își recunosc parțial vina, fiind dispuși să recupereze parțial prejudiciul adus bugetului de stat.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de până la 6 ani cu amendă de la 3350 la 5350 de unități convenționale și cu privarea dreptului de a ocupa o anumită funcție sau de a exercita o anumită activitate pe o perioadă de la 2 la 5 ani. Persoana juridică riscă o amendă de la 4000 la 7000 de unități convenționale, cu interzicerea de a exercita o anumită activitate sau de lichidare a persoanei juridice.

În schemă sunt implicate nouă companii. Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor detaliilor infracțiunilor și identificarea tuturor vinovaților.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal