Andrei Popov: Vladimir Plahotniuc a promis nemților și americanilor că Leancă va fi premier

Andrei Popov: Vladimir Plahotniuc a promis nemților și americanilor că Leancă va fi premier

Fostul Ambasador al Republicii Moldova în Austria, precum și fost membru al Partidului Democrat, Andrei Popov a declarat că actualul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a promis în 2015 demnitarilor din Germania și SUA că Iurie Leancă va ajunge Prim-ministru.

Andrei Popov a avut multe cuvinte de laudă la adresa liderului PPEM, Iurie Leancă, în cadrul emisiunii Important de la TVC 21.

„Eu țin foarte mult la Iurie Leancă. El a fost cel mai bun ministru de Externe pe care l-am cunoscut și cu care am lucrat. Cu siguranță spun acest lucru, cu toate că și doamna Natalia Gherman a fost un coleg foarte bun. Este foarte bine că el este în politica moldovenească și eu nu-l pot condamna. Atunci când ești politician și lider de partid ai niște responsabilități pentru oamenii care merg după tine și tu trebuie să oferi. El a optat pe varianta unei coabitări, cooperări, colaborări cu majoritatea actuală”, a declarat Andrei Popov.

Publicitate

El mai menționează că actualul lider al PPEM ar fi trebuit să devină Prim ministru în 2015.

„Moldovenii spun „chidaneală”, dar nu e un termen diplomatic. Domnul Leancă trebuia să fie Prim-ministru. Domnul Plahotniuc a promis, nu știu dacă a jurat, nemților și americanilor în primăvara-vara-toamna 2015, până la arestarea domnului Filat că domnul Leancă va fi Prim-ministru. Vladimir Plahotniuc va face treabă de sanitar al junglelor moldovenești: va rade pe Filat și pe comuniști, poate pe businessmanii proruși care mai sunt și de abia după asta va crea un culoar pentru ca domnul Leancă să devină Prim-ministru. Acesta a fost jocul. De acest angajament cunosc și probabil sunt liber să îl spun”, menționează fostul Ambasador.

El menționează că în acest fel poate fi explicat „comportamentul evaziv și incoerent, cum ni se pare nouă, care nu s-a alăturat protestelor în septembrie 2015, nu l-a apărat pe Filat la ridicarea imunității, nu s-a opus demisiei Guvernului Streleț, s-a implicat în negocieri cu trei deputați. Din punctul lui de vedere aceste acțiuni au fost logice. Înainte de votarea Guvernului Filip i s-a propus să fie ministru de externe, dar el a refuzat atunci”, remarcă Popov.

De remarcat că după formarea Guvernului Filip fracțiunea PPEM a declarat că este în opoziție cu guvernarea, dar s-a răzgândit în luna iulie 2016 când a fost semnat memorandul pentru cooperare europeană cu partidele de la guvernare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal