
Andrei Popov, despre revocarea deputaților: Tare se teme PD că nu va trece dacă recurge la asemenea subterfugii și minciuni
Fostul Ambasador al Republicii Moldova în Austria, precum și fost membru al Partidului Democrat, Andrei Popov a criticat dur inițiativa propusă de Partidul Democrat privind retragerea deputaților. El susține că în nici unul din statele democratice nu a fost cel puțin un caz în care un deputat ales pe circumscripție în Parlament național să fi fost revocat de cei care l-au ales.
・
Andrei Popov a fost întrebat în cadrul emisiunii Important de la TVC 21 în privința inițiativei Partidului Democrat de retragere a deputaților din Parlament prin votul celor care i-au ales.
„Ideea cu schimbarea sistemului electoral are un argument puternic la oameni, fiindcă cetățenii vor putea retrage deputatul. Acest lucru nu doar că este imposibil și interzis de Constituție, dar contravine practicii când nu poți rechema primarul. Toată lumea vrea, dar nu poți. Practica internațională spune că în nici unul din statele democratice sau cele 56 participante în OSCE: SUA, Canada, Europa, Rusia nu a fost nici un caz în care un deputat ales pe circumscripție în Parlament național să poată fi revocat de cei care l-au ales. Atunci când văd că continuă reclama agresivă cu această minciună, eu întreb oamenii de la Partidul Democrat la care țin: dar sunt niște limite oameni buni! Asta e o minciună. Este sfidător, fiindcă ne consideră proști. Din păcate oamenii de artă se prind unii de voie sau fără de voie”, a declarat Andrei Popov.
El consideră că „tare se teme Partidul Democrat că nu o să treacă, dacă recurge la asemenea subterfugii și minciuni. Pe mine mă pune pe gânduri de ce oamenii se discreditează completamente. Ar fi fost bine ca cei care au propus să aibă o discuții mai dese în fața jurnaliștilor ca dumneavoastră. Sergiu Sârbu care este inițiatorul proiectului să numească un deputat ales în parlament național din aceste state democratice care să fie retras de cei care l-au ales. Ei spun că Ucraina. Această țară este o excepție în care deputații aleși pe liste de partid, dacă-și schimbă formațiunea din care fac parte, conducerea formațiunii politice din care pleacă îi poate priva de mandat. Este vorba de conducerea partidului și nu de cetățeni. Este o practică care nu este salutată de alții”, remarcă fostul Ambasador.
Amintim că Partidul Democrat a propus introducerea sistemului uninominal de vot în Parlament, iar ca argument forte este anunțat faptul că cetățenii vor putea retrage deputații aleși pe circumscripții, în cazul când aceștia nu-și îndeplinesc obligațiunile sau nu apără interesele cetățenilor care i-au ales.
Proiectul de lege privind sistemul de vot uninominal a fost înregistrat în Parlament și trimis Comisiei de la Veneția pentru avizare.