Nicio țară din Europa nu asociază culoarea neagră cu trăiri emoţionale pozitive. Universitatea Harvard a publicat rezultatele cercetării privind atitudini rasiale implicite ale europenilor care a durat 13 ani. Rezultatele studiului au fost publicate pe portalul specializat în neuroștiință și psihologie mindhacks.com, transmite Agora.
Universitatea Harvard a publicat rezultatele cercetărilor care au durat timp de 13 ani, în perioada 2002 - 2015. În total au fost intervievați 288 076 de europeni albi. La baza acestui studiu a stat testul de asociere psihologică.
„În Statele Unite acest barometru este măsurat de mai mult timp, iar pe continentul european pentru prima dată. Testul arată că oamenii mai puțin asociează culoarea neagră cu cuvinte pozitive precum „bun” sau „drăguț” și mai degrabă ar asocia-o cu concepte negative precum „rău” și „nenorocire”, notează publicația britanică Metro.
De fapt, nicio țară nu are un scor mediu sub zero, ceea ce ar reflecta asociații pozitive cu culoarea neagră. Totodată nicio țară nu are un scor mediu care să fie aproape de zero, ceea ce ar reflecta atât asociații pozitive, cât și cele negative.
Harta care totalizează rezultatele studiului arată modul în care oamenii din diferite țări reacționează la rasism.
Potrivit acesteia, printre țările cu nivel scăzut de prejudecăți rasiale se numără: Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Slovenia, Elveția, Belgia, Olanda și Austria.
Studiul, de asemenea, arată că printre țările populația cărora are o atitudine negativă față de persoanele de culoare se numără: Republica Moldova, Republica Cehă, Italia, Portugalia și țările din Europa de Est.
Țara noastră are un scor de 0,423. Punctajul mai mare îl au Malta (0,425), Ucraina (0,429), Belarus (0,435), Lituania (0,444) și Republica Cehă (0,447).
„Sensul exact al atitudinilor implicite și al testului de asociere psihologică este controversat, dar credem că rezultatele reflectă asociațiile automate pe care le avem în mintea noastră, asociații care se dezvoltă de-a lungul anilor de imersiune în lumea socială”, subliniază autorii.